Flygövning i renområde stör kalvning

Den största flygövningen hittills i Sverige kommer att genomföras den 8 - 16 juni - mitt under den känsligaste perioden på renskötselåret.- Kalvarna är små och känsliga för alla sorters störningar, säger Ragnhild Svonni vid Sametinget.

Övningsområdet för Loyal arrow sammanfaller nästan helt med renskötselområdet.KARTA: FÖRSVARSMAKTEN

Övningsområdet för Loyal arrow sammanfaller nästan helt med renskötselområdet.KARTA: FÖRSVARSMAKTEN

Foto:

KIRUNA2009-05-05 06:00
Flygövningen Loyal arrow leds av Nato och genomförs från Norrbottens flygflottilj, F 21 i Luleå.
Ett tiotal länder kommer att delta med flyg- eller markförband och totalt samlar övningen omkring 2 000 personer, varav hälften utgör besättningen på det brittiska hangarfartyg som ska ligga utanför Luleå.
Övningen har redan fått kritik från fredsaktivister och Natokritiker. Nu kommer även kritik från rennäringen.
Samråd i sista stund
Försvarsmakten har inte informerat alla berörda samebyar, och det är ganska många med tanke på att övningsområdet sträcker sig över i stort sett hela renskötselområdet.
Ragnhild Svonni, biträdande näringslivschef vid Sametinget, anser att det borde ha skett ett samordnat samråd i ett tidigt skede.
- Man har samrått med en del, men inte alla berörda. Jag är inte säker på om man har begått något formellt fel, men det borde vara självklart att ta in information om vilka konsekvenser övningen kan få för rennäringen, säger hon.
Nu har Försvarsmakten bjudit samebyarna in till ett samråd i Kiruna i sista stund.
- Det är bra att övningsledningen får veta var det är mest olämpligt med lågflygningar. Det är svårt att förutse var renarna befinner sig vid den tidpunkten, men det finns områden som är mer känsliga än andra, säger Ragnhild Svonni.
Små och lättskrämda
Renkalvningsperioden infaller under maj månad. I början på juni är kalvarna fortfarande små, känsliga och lättskrämda.
- De behöver få växa till sig i lugn och ro, annars kommer de att vara i dålig kondition och blir lättare offer för rovdjur. De kan också skada sig rent fysiskt om de blir skrämda, säger Ragnhild Svonni.
Ett lågsniffande flygplan skulle kunna vara en sådan störningskälla. Därför är tanken är att planen ska hålla sig på 3 000 meters höjd i känsliga områden.
NSD har sökt F 21:s samordnare för övningen, dock utan att lyckas komma i kontakt med någon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om