Flera orsaker till tågurspårningen i Gäddmyr

När ett fullastat malmtåg spårade ur 22 januari i år orsakade det ett långt stopp för trafiken mellan Gällivare och Kiruna.

En drönarbild från Trafikverket visar omfattningen av urspårningen i Gäddmyr, mellan Kiruna och Gällivare.

En drönarbild från Trafikverket visar omfattningen av urspårningen i Gäddmyr, mellan Kiruna och Gällivare.

Foto: Trafikverket

Kiruna2020-06-17 17:20

Trafikverket hittade ett flertal brister som bidrog till urspårningen.

I rapporten konstaterar myndigheten bland annat att växeltypen som används på 10 platser längs malmbanan inte är anpassad för den tunga trafiken och slits hårt. Det innebär att underhåll måste utföras även vintertid. 

Växeln hade svetsats en vecka före urspårningen, men på grund av låg omgivningstemperatur blev materialet poröst. Trafikverket konstaterar också att svetsningen inte undersökts med ultraljud, trots att det ska genomföras.

Strax före urspårningen rapporterade föraren till ett olastat malmtåg att det smällde till när loket passerade växeln i Gäddmyr. Enligt Trafikverkets rapport var det sannolikt när rälsen gick sönder.

Samtalet togs emot av fjärrtågklareraren i Boden som kontaktar föraren till ett annat tåg på sträckan. Denne märkte inget något onormalt men påpekar att växeln låg i motsatt läge.

Fjärrtågklareraren bedömde att växeln var säker att passera och lät trafiken fortsätta. Ett godståg passerade utan problem innan malmtåget som spårade ur kom till växeln. Där märker föraren att spänningen till tåget bryts under en minut och att lufttrycket som ska hålla vagnarnas bromsar öppna sjunker.

Fjärrtågklareraren får samtidigt flera felsignaler från växeln och utfartssignalen. Tåget står då i princip still, och beslutet fattas med föraren att kontrollera vad som hänt. Lokföraren konstaterar att två vagnar spårat ur i slutet av tåget, och räknar sedan vagnarna. 14 vagnar saknas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!