På måndagseftermiddagen larmades fjällräddningen till en familj som var fast på en klippa på Kebnekaises västra sida. En man i 40-årsåldern och tre barn hamnade i nöd sedan de varit ute på en längre tur och beslöt sig för att ta en genväg. Polisens alpina grupp och helikopter skickades för att rädda familjen som var strandade på baksidan av Tolpagorni.
Enligt Roine Nordström, ansvarig för fjällräddarna i Norrbotten har antalet räddningsinsatser ökat i sommar.
– Alpina gruppen har varit ute på omkring tio fjällräddningar sedan midsommar, det är betydligt fler än normalt. Och de flesta inträffade mellan 6-7 juli, säger han.
Vad ökningen beror på säger han är svårt att säga. Däremot är terrängen betydligt besvärligare i år än tidigare.
– Klimatet har ställt till det en hel del. Det ser fint ut när man går ut men så fort man kommer upp i höjd så blir det vinter, och då blir det svårt om man inte har rätta utrustningen så då kan man fara illa. När snön tinar kommer man inte över vattenflödena och tvingas ta en omväg, vilket kan ställa till det.
Roine Norström har lång erfarenhet av fjällen och konstaterar att förhållandena i år är svåra.
– Det är fortfarande extremt mycket snö i fjällen, jag har aldrig varit med om något liknande. Vårfloden är minst en månad senare en vanligt och under en period stannade snösmältningen av helt. Det är synd som de turisterna som kommer hit när det står i broschyrer att det är fint att gå i fjällen i juli men just i år så är läget annorlunda.
Roine Nordström tror att den sena snösmältningen kan ha bidragit till att antalet räddningsinsatser har ökat.
– När man flyger ut på en insats, och har tre-fyra alpina killar med sig så kan jag tänka mig att det kostar omkring 60 000 kronor och det är framför allt för helikoptern som tar hand om personerna och flyger dem till farbar väg. Fjällräddarna kostar ungefär 200 kronor i timmen för en vanlig utryckning.
Roine Norström vill också dementera en del uppfattningar som går ut på att fjällvandrare får helikopterhjälp i onödan.
– Visst finns det folk som hör av sig till fjällräddningen och vill ha helikoptertransport för att de är trötta. Men i sådana fall kopplar vi dem till en läkare som får göra en bedömning och handlar det om trötthet så får de rådet att vila en dag extra innan de fortsätter. Vissa beslutar då att ta helikopter på egen bekostnad, säger Roine Norström.