Fler norrbottningar ansöker om skuldsanering

Antalet ansökningar om skuldsanering ökar i Norrbotten. Första halvåret i år har 125 personer ansökt – en ökning med 14 procent jämfört samma tid med förra året.

RÅDGIVNING. "Det är en kommunens plikt att erbjuda stöd och rådgivning", säger Lena Wiss, budget- och skuldrådgivare på Kiruna kommun.

RÅDGIVNING. "Det är en kommunens plikt att erbjuda stöd och rådgivning", säger Lena Wiss, budget- och skuldrådgivare på Kiruna kommun.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-22 06:58

Detta visar statistik som inkassoföretaget Visma Collectors tagit fram i samarbete med Kronofogden i Norrbotten.

I hela landet ökade ansökningarna om skuldsanering med 12 procent under första halvåret i år. Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden:

– Det har varit en konstant ökning, men de två senaste åren har vi sett kraftigare ökningar.

Lena Wiss är budget- och skuldrådgivare på Kiruna kommun. Många som söker rådgivning har skulder redan när de kommer, andra vill ha ekonomisk rådgivning.

– Det är en kommunal skyldighet att erbjuda rådgivning. Målsättningen som gäller alla som kommer hit är att få ekonomin att fungera för framtiden – vi tar fram verktyg för att kunna handskas med ekonomin.

För att bli beviljad skuldsanering ska ett antal kriterier uppfyllas, såsom att man inom överskådlig tid inte kan betala tillbaka skulden. Skuldsanering kräver insatser av individen.

– Många ser skuldsaneringen som en frälsning och ja – om du sköter den så är du skuldfri efter fem år. Men man måste själv betala in ett visst belopp varje månad. Har man då inte koll på ekonomin, så kan saneringen upphävas, säger Lena Wiss.

Alla sorters människor söker budget- och skuldrådgivning på Kiruna kommun. Förändringar i livssituationen är betydande faktorer för att man ska hamna i skuld, liksom sms-lånen.

– I princip alla som kommer känner en väldig skuld. Det är så skuldbelagt att befinna sig i skuld och det är stressande. Vill man ha en frisk befolkning så måste man satsa mer förebyggande insatser och börja redan i skolan, säger Lena Wiss.

I budgetpropositionen presenterade regeringen på måndagen en strategi mot överskuldsättning. Denna ska både vara förebyggande och hjälpa dem med ekonomiska problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om