Fler fastighetsägare kan välja pengar

Fler kan göra som Telerit och välja att pengar i stället för ersättningshus i nya centrum. "Väljer man pengar vet du vad du får och vad du ska betala i skatt", säger fastighetsägaren Dennis Åström.

HUS ELLER PENGAR. Fler privata fastighetsägare kan göra som Telerit och välja pengar istället för nya fastigheter i nya centrum.

HUS ELLER PENGAR. Fler privata fastighetsägare kan göra som Telerit och välja pengar istället för nya fastigheter i nya centrum.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-06-17 06:00

I går berättade NSD om den stora fastighetsaffären mellan Telerit och LKAB. Enligt LKAB:s ersättningsprinciper kan fastighetsägare välja pengar eller nya hus i centrala lägen - och Telerit valde att ersättas med en summa pengar.

Läs mer: "LKAB gör stort fastighetsförvärv"

Andra privata fastighetsägare i Kiruna säger att de har förståelse för Telerits val. Samtidigt väcker beslutet frågor om hur många fastighetsägare som faktiskt vill etablera sig i nya centrum.

Dan Jakobsson har omkring 100 hyreslägenheter och tre industrifastigheter i sitt bestånd. Han tror att fler fastighetsägare kommer välja att ersättas med pengar. Enligt honom handlar det i grunden om placeringen för nya centrum. Läget är helt enkelt inte attraktivt.

– Kirunaborna vill inte till nya centrum, det kan jag säga direkt. Frågar du tio Kirunabor om de vill bo i en grop i Tuolluvaara eller i Luossavaara kommer alla säga samma sak: Att de inte vill bo i gropen. Det går inte att jämföra miljön, säger han.

Dennis Åström äger två fastigheter som LKAB ska förvärva och han vill ersättas med ett nytt hus i Luossavaara. Just nu har förvärvsprocessen stannat upp och han är frustrerad.

– Jag har varit helt säker på att jag vill ha ett ersättningshus. Men ju längre tiden går utan att man hör någonting, då börjar man ju fundera: Ska jag verkligen göra det här? säger han.

Att förvärvsprocesserna drar ut på tiden - samtidigt som det är oklart hur man ska skatta om man väljer ersättningshus - kan få fler fastighetsägare att istället ta en summa pengar tror Dennis Åström.

– Väljer man pengar vet du vad du får och vad du ska betala i skatt. Nu vet vi inte vad vi kommer att få, hur det blir med skatten, eller när de nya husen kan byggas.

Anders Lindberg, informationschef på LKAB, vet inte varför köpet av Dennis Åströms fastigheter tar tid. Men han berättar att LKAB:s fastighetsförvärvare rent generellt måste prioritera köp av fastigheterna närmast gruvan.

Läs mer: "Folk kontaktar oss och vill sälja"

Standardbesked om hur de som väljer nya hus måste skatta finns sannolikt inte.

– Det kan nog se olika ut beroende för olika aktörer och påverkas av verksamheten. Vi uppmanar alla med frågor att kontakta Skatteverket, säger Anders Lindberg.

En fastighetsägare som är positiv och vill ha ett nytt hus i nya centrum är Mats Jakobsson. Han hoppas att fler tänker som han gör.

– Jag tror på Kiruna och vill satsa. Jag är också beredd att ta lån och gå in med egna pengar för att få en ännu bättre fastighet i nya centrum, säger han.

Anders Lindberg berättar att man från LKAB:s sida inte tror att särskilt många fastighetsägare kommer att välja att ersättas med pengar.

Innan ersättningsprinciperna slogs fast fanns önskemål från fastighetsägare om att få ersättas nya hus och inte bara erbjudas en summa pengar - vilket var tanken i ett tidigt skede, förklarar Anders Lindberg.

– Och är det så att många väljer att ersättas med pengar får vi hantera det. Vi hoppas såklart att så många som möjligt ska välja att etablera sig i det nya samhället, det är bra för alla, säger han.

Läs mer: "Peab skjuter upp byggstart"

LKAB och kommunen arbetar tillsammans med att locka fastighetsägare till Kiruna. Det finns ingen önskan från LKAB:s sida om att dotterbolaget LKAB Fastigheter framöver ska äga särskilt mycket mer fastigheter än idag, berättar Anders Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om