Fjällvärldens guldkust

Drömmen om en arkplats vid Torne träsk förblir en dröm för de flesta.Många tjuvhåller på sina platser samtidigt som kommunen bara planerar för några få nya platser.- Det är inte effektivt att öppna fler och fler platser, säger Mary Rosenfors, planerare vid Kiruna kommun.

Det här är drömtillvaron för många Kirunabor, en liten fiskeark som kan dras ut på Torne träsk från någon av de 530 uppställningsplatserna vid stranden. För de flesta förblir det dock bara en dröm.FOTO: LINA NORBERG JUUSO

Det här är drömtillvaron för många Kirunabor, en liten fiskeark som kan dras ut på Torne träsk från någon av de 530 uppställningsplatserna vid stranden. För de flesta förblir det dock bara en dröm.FOTO: LINA NORBERG JUUSO

Foto: Lina Salomonsson Juuso

KIRUNA2010-03-08 06:00
Fiskearkarna började växa fram vid Torne träsk på 1930-talet när fiffiga Kirunabor kom på att en liten stuga på medar med hål i golvet var ett bra sätt att pimpelfiska i skydd för väder och vind.
Först 1983 tog man fram särskilda uppställningsplatser för arkarna och reglerade hur stora de får vara och vilken funktion de får fylla.
I den nya översiktsplanen för Torne träsk anser kommunens planerare att det är viktigt att bevara arkarna och föra traditionen vidare.
Men det finns en rad inbyggda och välkända problem.
Få platser används
På den fem mil långa kustremsan mellan Tornehamn och Torneträsk station finns det 530 uppställningsplatser för arkar. Det är dock relativt få som används.
Många arkar står och förfaller på andra håll och platserna står tomma och slyar igen. Trots det finns inga lediga platser, bortsett från ett par otillgängliga platser dit man bara tar sig med skoter på vintern eller båt på sommaren.
Kurt Edin är ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening som är förvaltare för arkplatserna.
- Många betalar hellre och tänker att barnen kanske vill använda arkplatsen någon gång i framtiden. Vi höjde årsavgiften från 100 till 200 kronor, men det var ingen som klagade och ingen som ville säga upp sin plats, säger han.
Misstänkta överpriser
Så länge folk betalar för sina platser kan man inte göra något åt problemet. Det har också lett till en handel med misstänkta överpriser med arkar då arkplatsen ingår.
Den nya översiktsplanen föreslår bara ett mindre antal nya arkplatser och båthus vid Torneträsk station och Stenbacken.
- Det är inget effektivt sätt att komma åt problem att öppna fler och fler platser, säger Mary Rosenfors
De som trots allt använder sina arkar drar i allt mindre utsträckning ut dem på isen. I stället bygger man in fler bekvämligheter och gör dem så tunga att de knappt går att dra ens med skoter.
Arken bygglovsbefriad
Möjligheten att i teorin kunna dra dem gör att arkarna inte behöver något bygglov.
Kurt Edin har föreslagit att man borde riva ett antal arkplatser och i stället upplåta ytor för små fritidsstugor, små som friggebodar. Detta med tanke på hur arkarna används i praktiken.
I översiktsplanen föreslås också en utredning om ett småstugeområde av koloniträdgårdskaraktär. De kommer dock att vara bygglovspliktiga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om