Vi börjar i Gällivare, där kommunstyrelsens möte under måndagskvällen drog ut på tiden. Efter debatt klubbades majoritetens förslag.
– Vi ser att en modell med fortsatt enbart statlig upplåtelse kan vara svårt. Kommitténs förslag om rådighet är mer relevant i ljuset av Girjasdomen, därmed inte sagt att det är oproblematiskt, säger Birgitta Larsson (S), kommunalråd.
De skriver i yttrandet att det finns en utbredd oro och osäkerhet i Gällivare. Man lyfter förslaget om en tillsynsmyndighet som viktigt.
– Girjasdomen finns och är fattad av Högsta domstolen. De har fällt sin dom. Det är samtidigt av största vikt att en eventuell framtida hänsynsmodell inte ska kunna missbrukas av den som tillerkänns upplåtelserätt över jakt och fiske.
Renmarkskommittén skriver i delbetänkandet som nu är ute på remiss att starka skäl talar för att alla samebyar i Lappland har rätt till upplåtelse av småviltsjakt och fiske som Girjas sameby har. Man säger också att staten bör, i avvaktan på ny lagstiftning, fortsatt vara den part som upplåter småviltsjakt och fiske. Förutom i områden med en dom som säger annat.
Vidare skissar man på olika förslag, som en tillsynsmyndighet och krav på särskilda skäl för att stänga av områden.
I Kiruna säger man tvärt nej till förslagen som lyfts i utredningen. Socialdemokraternas förslag till yttrande klubbades tillsammans med oppositionen. Man vill se ett fortsatt statligt ansvar för upplåtelse av jakt och fiske i fjällen.
– Renmarkskommitténs olika förslag baseras på Girjasdomen, och den tar inte hänsyn till övriga ortsbor. Staten sätter in kilar mellan de som bor här. Vi tar i vårt yttrande fasta på likabehandlingsprincipen som kommuner har, säger kommunalrådet Mats Taaveniku (S).
För första gången sedan de tog över ledningen i kommunen var de fyra kommunledningspartierna inte eniga i förslag. De övriga tre partierna i kommunledningen, Vänsterpartiet, Sámelistu/Samelistan och Feministiskt initiativ hade ett eget yttrande, som man nu kommer lämna in till kommittén.
De ställer sig bakom det förslag till tillfällig reglering som utredningen lämnar i delbetänkandet. Men tar inte i dagsläget ställning till något av de förslag som redovisas i författningsskissen, utan hänvisar till kommitténs fortsatta arbete.
– Som kommun bör vi titta bredare än vad Socialdemokraterna gör här. Det är bättre med ett balanserat yttrande som kan motverka den polarisering vi ser nu, inte att vi som kommun ska medverka till den, säger Åsa Larsson Blind, Sámelistu/Samelistan.
Till skillnad från de andra två kommunerna var man i Jokkmokk i stort sett eniga kring sitt yttrande. Åtta av nio partier sa ja till kommunledningens förslag. De tar tillfället i akt och föreslår en lokal förvaltning, som prioriterar boende i kommunen.
– Vi vill se en ordning här där rennäringen tillsammans med övriga i en lokal förvaltning med kort varsel ska kunna ta viktiga beslut. Jakt- och fiskeintressena kan tillsammans med rennäringen utveckla och förvalta området, säger Roland Boman (FiJK).
Vad tycker ni om själva betänkandet?
– Jag ser ingen anledning till att gå in och tycka i punkterna i utredningen, det är så många andra som gör det. I vår skrivelse har vi talat om hur vi vill ha det i Jokkmokks kommun. Så gör vi, de andra får göra som de vill.
Arjeplog har ännu inte tagit beslut om yttrande. Sista dagen för yttrande är den 10 juni.