Fiskeföreningen om tjuvfisket: "Det är riktigt illa"

Länsstyrelsens beslag av ett trettiotal förbjudna fiskeredskap i Kirunafjällen upprör. "De tömmer storöring i vattendragen", säger Rolf Kenttä, ordförande i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening.

Tjuvfiske med olovliga redsksap som saxar och ståndkrokar riskerar att döda fiskbeståndet på öring. Bilden har ingenting med tjuvfiske att göra.

Tjuvfiske med olovliga redsksap som saxar och ståndkrokar riskerar att döda fiskbeståndet på öring. Bilden har ingenting med tjuvfiske att göra.

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2020-04-28 17:35

Under en tillsyn i Kirunafjällen under de senaste helgerna beslagtog länsstyrelsen ett trettiotal olagliga saxar och ståndkrokar som var utlagda i Kalixälven, kring Laukkujärvi och Holmajärvi. 
– Jag vet om att det har försiggått det här vårfisket med krok tidigare också, så det är väl inte någon jättestor nyhet men jag trodde faktiskt att det hade minskat betydligt, säger Rolf Kenttä. 

Den som löser fiskekort på statligt vatten ovan odlingsgränsen har rätt att fiska med spö och lina med maximalt tre krokar. 
Med saxar och ståndkrokar går det att fånga stora mängder fisk. 
– Det är storöring de fiskar med det där, de är ganska lätta att ta nu på våren i och med att de är utsvultna. Det blir mer syre och varmare i vattnet och då börjar de röra på sig, de söker näring och då blir de lätta att fånga, tyvärr, säger Rolf Kenttä. 
Han är stark emot den här typen av olovligt fiske. 
– Det är bara dumheter enligt min mening, för vi lever inte av det idag. Idag är det en fritidssysselsättning och den tar man död på när man sysslar med sådant här. Det är inte roligt att fiska och introducera barn i pimpelfiske när de kommer upp i den åldern och så är det helt döda sjöar och vattendrag. Det är klart att då dör intresset innan det ens hann bli något intresse. 

Det är inte första gången som Rolf Kenttä hör talas om fiske med förbjudna redskap. 
– Det förekommer varje år men i liten utsträckning, men det är klart när man hör något sånt här så är det riktigt illa, för de tömmer storöring i vattendragen tyvärr. 
Ett 30-tal redskap, är det mycket eller lite?
– Det är mycket, det gör så stor skada den här årstiden, om de vittjar varje dag får de fisk varje dygn. Då tar de upp den här reproducerande öringen och dödar fiskebeståndet. 

Rolf Kenttä är ute mycket och fiskar själv. 
– Det är faktiskt inte så farligt, jag åker en hel del efter älvar och ser inte så mycket av det. Jag ser en hel del nätfiske och det gäller hela fjällvärlden. 
Han har själv stött på gäng som är ute och tjuvfiskar och fått rapporter från helikopterpiloter.  
– De åker och fiskar några dagar och har frysboxar på släp eller i skåpbilar, så fyller de med fisk och åker vidare till nästa sjö och tömmer den. Det har varit ett jättestort problem, samma med laxfisket efter Lainioälven. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!