Fiske är gruvarbetarens stora passion

Att fiska är en livsstil för Ingemar Fjällborg från Kiruna. Han fiskar under stort sett varje ledig sommardag.

Ingemar Fjällborg från Kiruna fiskar så fort tillfälle ges.

Ingemar Fjällborg från Kiruna fiskar så fort tillfälle ges.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2008-07-29 10:09

Solen steker och insekter surrar i luften. Det är närmare trettio grader varmt och t-shirten klibbar snart mot ryggen, blöt av svett. Vi traskar genom videris och dvärgbjörk med sikte på en bäck utanför Kiruna.
Efter en halvtimme når vi vattendraget som slingrar sig fram mellan täta björkdungar och svampiga myrmarker. Ömsom lugna och svarta sel, ömsom porlande och grunda forsar. Ingemar Fjällborg, 42 år, känner bäcken väl. Det är ingen trängsel, här träffar han sällan på någon annan. Själv besöker han den ofta och fisken kan vara både grov och huggvillig. Harren lockar förstås, men även öring huserar i vattnet.
Intresse sedan barnsben
– Tidigare i somras fick jag en öring här i bäcken som vägde strax under två kilo. Det är kul när öring hugger, den är starkare än harren. Den är kvar i bäcken, jag tar den nästa år igen, säger han.
Ingemar Fjällborg har haft ett gediget fiskeintresse sedan barnsben. Inget är bättre än att bege sig ut med flugspö, ryggsäck och hundarna, vilket han ofta gör när han är ledig från jobbet som montör på LKAB.
– Det är riktig livskvalité. Det är fisket jag satsar alla pengar på, säger han.
Måste bo i Kiruna
Under kalla och mörka vinterkvällar sitter han många gånger hemma och knyter flugor. Det förtäljer inte minst åsynen av sju askar fyllda med insektsimitationer som han har med sig ut i skogen.   
Det blir även en del pimpelfiske under vinterhalvåret, bland annat efter sik och gädda. Sommaren är dock den riktiga högtiden då flugfiske efter gädda, laxfiske i älven eller rödingfiske i fjällen hägrar. Att bo någon annanstans än i Kiruna skulle knappast fungera.
– Jag bodde i Umeå i ungefär ett år. Man fick ju lappsjukan där, det gick ju inte. Här är det enkelt att ge sig ut på en kvällstur direkt efter jobbet.
Fast denna dag vill det sig inte riktigt. Kanske är det för ljust eller så är det för lite insekter på vattenytan. Harren är likväl inte på bettet och den som behagar hugga smiter försmädligt sin kos i en skur av vattenmolekyler. Fast det nedslår inte Ingemar Fjällborg. En fisketur är ju så mycket mer än att bara få fisk.
– Det är ju det bästa med att vara ute och fiska, att koka kaffe, säger Ingemar Fjällborg och lägger ännu en pinne på elden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om