Fi: "Låt tavlan sitta kvar"

upprörande. Målningen i ishallen i Kiruna.

upprörande. Målningen i ishallen i Kiruna.

Foto: Jonas Andersson

Kiruna2014-10-03 12:22

Sune Rudnerts tavla i Lombia ishall har orsakat stora reaktioner de senaste dagarna. Fi i Kiruna vill att tavlan hänger kvar – och uppmuntrar debatten.

Tavlan, "Den blommande byråkratens rum", har hängt i korridoren i Lombia sedan hallen byggdes i början av 1980-talet. Men det är först nu, i samband med Kiruna IF:s HBTQ-certifiering, som verket har blivit uppmärksammat på allvar.

Många frågar sig om det är förenligt med acceptans och allas lika värde att ha en tavla som kan anses objektifiera den kvinnliga kroppen. Kiruna IF:s ordförande Johan Köhler har sagt till NSD att han vill att tavlan flyttas till en mer lämplig miljö.

'Men Emma Bergman, som är aktiv inom Feministiskt Initiativ i Kiruna, ser gärna att tavlan hänger kvar på sin befintliga plats – i alla fall tills vidare.

– Uppenbarligen är det en tavla som upprör väldigt mycket från båda håll, både bland de som vill ta bort den och bland de som vill att den ska sitta kvar, säger hon.

Hon tycker att både Kiruna kommun och ishockeyklubben Kiruna IF befinner sig i ett intressant läge där en jämställdhetsdebatt är välkommen.

– Så länge det samtalet är intressant och hålls på rätt nivå tycker jag att tavlan ska sitta kvar och att man ska uppmuntra det samtalet till att få de här olika åsikterna att mötas och prata om det. Då fyller den sitt syfte.

Men en förutsättning för det är att debatten hålls rumsren. Annars vill Emma Bergman att tavlan flyttas, kanske till ett museum eller till stadshuset.

– Om man i ett sådant samtal kommer fram till att platsen är fel, att det handlar om dess fysiska plats i en sporthall där det är barn och unga och som redan är en väldigt manligt könad plats – då kanske den ska flyttas. Men inte tas bort, den ska inte sättas i en källare. Censur av konst är aldrig att rekommendera, säger hon.

Risken Bergman ser är att konstverket med sin nuvarande placering blir betraktat utifrån ett klassiskt manligt perspektiv – och därmed riskerar att uppfattas som sexisiskt.

– Kroppar i sig är inget farligt, utan det är utifrån vilken blick på kroppen och vem som har tolkningsföreträde som gör kroppen laddad. Den kvinnliga nakna kroppen i en ishall blir per automatik objektifierad utifrån en manlig blick, och därmed sexistisk.

Kommunens kultursekreterare Lennart Lantto tycker personligen inte att tavlan är sexistisk. Han förstår att folk upprörs, men vill att den hänger kvar på sin nuvarande plats.

– Att det skulle leda till att man censureras konsten genom att ta bort den eller täcker över, då har man mycket konst i Sverige och världen att täcka över, säger Lennart Lantto.

Vad anser du allmänt om att censurera konst?

– Det ska man vara väldigt försiktig med. Det ska vara något väldigt, väldigt speciellt för att man ska vidta en sådan åtgärd.

Så den här kvalar inte in för det?

– Inte enligt mitt sätt att se det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om