Festivalgeneralen: "Nu känns det mycket mer hoppfullt"

Kirunafestivalen överlevde "festivaldöden" på 2010-talet och den har överlevt coronapandemin. Nästa sommar siktar festivalgeneralen Alex Olofsson på en hejdundrande avskedsfest till Kirunas gamla stadskärna.

Till sommaren hoppas Alex Olofsson, festivalgeneral, att Kirunafestivalen är tillbaka. Planeringen är i full gång.

Till sommaren hoppas Alex Olofsson, festivalgeneral, att Kirunafestivalen är tillbaka. Planeringen är i full gång.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-09-30 19:00

Första året som en festival arrangerades i Kiruna var 1999, då under namnet Ljusets festival. Året efter startade Kirunafestivalen. Alex Olofsson har styrt skutan de senaste fyra åren med hjälp av musikföreningen Tusen toner. 

Hur har corona-tiden varit med två inställda sommarfestivaler? 

– Det har varit långsamt, jag vet inte riktigt mer hur jag ska sammanfatta det mer än att det har varit långsamt och tråkigt. 2019 körde vi Kirunafestivalen senast. Det har varit väldigt mycket fram och tillbaka, i och med att man planerar inför festivalen i ett år så har vi ändå försökt. Det har varit mycket gräva en grop och fylla igen den har det känts som. Inför i år känns det mycket mer hoppfullt. 

Vad har ni gjort under den här tiden? 

– Det har varit att försöka hålla projektet levande. Vi tog ganska tidigt beslut att vi lägger inte ner, vi försöker hålla igång. Den första festivalen ställde vi in ganska sent, vi väntade in i det sista, vi ställde in först i maj. Då var det ok, vi förlorade det här året men jag började direkt planera för 2021. Sedan fattade man på vårkanten att det inte skulle bli något 2021 heller. 

– Jag är väldigt glad att vi har kunnat hålla projekten levande, att både Kirunafestivalen och Snöfestivalen överlevde. Särskilt Kirunafestivalen som överlevde festivaldöden på 2010-talet. Nu har vi överlevt det värsta i pandemin. Jag hoppas att vi kommer att överleva stadsflytten också. 

Vad är det som har gjort att festivalen har överlevt?

– Kirunafestivalen har blivit ett sådant inarbetat koncept, det har fått en sådan folklig förankring om man jämför med andra festivaler. Kirunafestivalen är verkligen Kirunabornas helg, det tror jag har gjort att vi har så många besökare år efter år, det är en tradition på samma sätt som högtider är. Vi hade en bra grund när pandemin kom, vi visste att våra besökare försvinner inte bara för att festivalen är borta nåt år.  

Hur lyckas Kirunafestivalen locka så stora artister? 

– Kirunafestivalen har väldigt bra relationer och bra renommé i artistsverige. Vi är väldigt stolta över att vi har så hög kvalité på artister som vi har. 2019 hade vi Veronica Maggio, Miriam Bryant och Linnea Henriksson, som tillhör den svenska artisteliten, det är vi så klart väldigt stolta över. Det är bara en del i det, vi är inte en renodlad musikfestival utan vi är ett familjeevent. 

Jag har hört att folk säger att "när det är Kirunafestival så köper man en biljett, oavsett om man går eller inte".

– Ja, det har blivit som en storhelg, som påsk eller jul. Jag tillhör generationen som har vuxit upp med Kirunafestivalen, jag var barn när den kom. Nu är det många som aldrig har levt utan festivalen, för dem är det verkligen inarbetat. 

– En stad utan musik, kultur och konst är inte en stad som lever. Jag vill bidra till att Kiruna ska vara en levande stad och en bra plats att bo på. Jag tycker att Kiruna ska vara en kultur- och konstnärstad lika mycket som det är en gruvstad.  

Hur ser du på festivalen nästa sommar? 

– Det känns hoppfullt och det känns kul, nu känns det inte som att man jobbar i onödan. Det blir också den sista i gamla stadskärnan, det känns roligt att göra det en sista gång, det vore tråkigt om pandemin stoppade den sista festivalen i gamla centrum. 

Har ni några artistbokningar färdiga? 

– Än så länge har vi bara The Ark klara. Vi började förhandla redan 2020 när de skulle göra sin återföreningsturné. De har skjutit på sin turné och vi har hängt på den förskjutningen. Sedan förhandlar vi för fullt nu och hoppas att vi kan släppa fler akter innan jul. 

Kirunas egna Willy Clay band? 

– De är en av de mest önskade, det är inte omöjligt att de får en förfrågan om att medverka. Att Willy Clay band spelar på festivalen har blivit som en kultgrej genom åren. Det är jättekul att de alltid ställer upp och vill vara med för Kirunaborna. 

Hur ser framtiden för festivalen ut?  

 – Ska man vara krass så är den oviss i den meningen att det som varit nu i 20 år har vi varit trygga med. Vi har som ambition att festivalen ska leva vidare i någon form, att den ska överleva stadsomvandlingen. Det är lite av en kulturpolitisk fråga. Hur vill Kiruna kommun att nya Kiruna ska vara när det kommer till konst och kultur? Den framtiden är oviss. Men vi är 100 procent positiva och vill fortsätta arrangera festivalen.  

Alex Olofsson

Ålder: 30

Bor: Kiruna

Familj: Nej

Yrke: Festivalgeneral

Aktuell med: Planerar Snöfestivalen och Kirunafestivalen 2022

Stolt över: Att The Ark gör sin första återföreningskonsert i Kiruna. "Det är vi väldigt stolta över, att vi får vara en del av det" 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!