I går samlades ett livligt gäng med superhjältar, monster och andra välkända sagofigurer framför trappan till Parkskolan i Kiruna. Ett band spelade barnvisor på trappan och de små kostymklädda killarna och tjejerna höll förstås takten. Det var aktivitetsdagarna Förfesten i Kiruna som inleddes med sminkning och knattekarneval i måndagens tema barn.
Snart traskade spindelmännen, dinosaurierna och de andra iväg genom innerstaden tillsammans med bandet och skramlet av maracas. Karnevalen slutade sedan framför scenen vid Meschplan, för på den scenen skulle Luleå Stassteaters clowner snart dyka upp.
Bakom arrangemanget står Kiruna Citysamverkan som består av företagare i centrala Kiruna. Det är allt ifrån klädhandlare till restauranger och apotek som är engagerade. De olika dagarna har olika teman som riktar sig till lite olika åldrar och aktiviteterna pågår ända fram till Kirunafestivalen tar vid på torsdag.
- Det är ett sätt att förmedla trivsel inne i city. Man engagerar både barn, föräldrar och äldre, säger Jan Lindgren.
I midnattssolens tecken
Samtidigt som clownerna från Luleå snubblade runt på scenen, surrade borrmaskinerna på i Ateljé nord. Där arbetade Gunnel Tjäder och de andra konsthantverkarna med att hänga upp sina allra senaste alster. Fiskelinorna skulle spännas och glasskåpet ställas på plats innan vernissagen senare under kvällen. Det är första gången som konstnärerna ställer ut saker tillsammans.
- Vi hade planerat att ha Midnattssolsutställningen långt innan festivalen men nu sammanföll det helt enkelt med förfesten, säger Gunnel Tjäder.
Det handlar om allt ifrån träsnideri och smide till allmogemåleri och quiltteknik.
- Man vill ju passa på att visa sådant som vi kanske inte har i butiken till vardags, säger Lena Gustavsson.
"Kort men intensivt"
Det hänger rödgula solar i taket och det märktes att utställningen gick i midnattssolens tecken även om de mest har arbetat var för sig. Medlemmarna i Ateljé nord har dessutom tagit det ett steg längre. Det är öppet från klockan 12 till midnatt, varje dag under hela Förfesten.
- Det blir kort men intensivt, säger Gunnel Tjäder.
Varje år?
Kiruna Citysamverkan har finansierat arrangemanget med deras egna medlemsavgifter och de flesta ställer upp gratis på aktiviteterna.
- Problemet är att vi inte har hunnit bygga upp någon ordentlig ekonomi för att kunna göra något större, vi har ju bara gjort det här i ett år ungefär, säger Jan Lindgren.
Men det är inget som står i vägen för framtida planer. På lång sikt menar han att de dessutom kanske få draghjälp av både LKAB och kommunen.
- Man engagerar folk på ett helt annat sätt och tanken är att fortsätta göra det här varje år.