Fest i kyrkan - då åker mässhaken på

Kyroherde Oskar Skoglind kommer att stråla när han vänder ryggen mot församlingen på söndag.Konstnären Karin Vasara har inspirerats av altartavlan när hon har designat den nya mässhaken.- Altartavlan är så fantastisk. Man kan läsa in allt i den, säger hon.

Tre år har det tagit från tanke till verklighet. Nu kan Karin Vasara lägga arbetet med mässhaken bakom sig och låta den komma till användning.FOTO: Hans Sternlund

Tre år har det tagit från tanke till verklighet. Nu kan Karin Vasara lägga arbetet med mässhaken bakom sig och låta den komma till användning.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-12-07 06:00

I veckan lämnade Karin Vasara formellt över mässhaken som hon har arbetat med i tre år. Den första tiden handlade visserligen mest om mentalt arbete, men det kunde vara nog så krävande.

- Det kändes som en stor ära att få uppdraget, men samtidigt blir man lite rädd. Tankarna malde på dygnet runt och jag kunde vakna på nätterna och tänka på hur någon detalj skulle utformas, säger hon.

Festplagg
Mässhaken är det ärmlösa överplagg som prästen bär i samband med nattvardsfirandet. Det ska vara vackert och gärna rikt utsmyckat.

Ett festplagg helt enkelt.

Karin Vasara är konsthantverkare inom den samiska traditionen. Här ville hon dock ta fasta på att det är Kiruna kyrka som fyller etthundra år.

Efter att ha gått runt i kyrkan och tagit massor av bilder var det till sist prins Eugens namnlösa altartavla av den solbelysta träddungen som fångade hela hennes intresse.

.- Den är så vacker och man kan läsa in så många olika saker i den beroende på vilken sinnesstämning man är i. På begravningar kan man hitta tröst och hopp och på skolavslutningar kan man se glädje och längtan.

Solstrålarna
Hon var tidigt på det klara över att solstrålarna skulle återfinnas på mässhaken och med hjälp av konstnärsvännen Pia Jannok hittade hon ett sätt.

Strålarna fick bli i lila och som är grönt kyrkans färger och på dem dem har Pia Jannok broderat i tenn.

- Känner mig väldigt nöjd. Det har varit mycket oro och många saker jag har brottats med. Nu är det punkt och nu behöver jag inte tänka alls mer på den, säger Karin Vasara.

Oskar Skoglind gillar den nya mässhaken. Han säger att den oerhört vacker och annorlunda än vad de har sedan tidigare.

Dessutom ger den uttryckt för den samiska kulturen.

- Vi har tre kulturer i församlingen och nu har vi också en samisk mässhake. Jag kommer själv från den tornedalska minoriteten och jag värnar väldigt mycket minoriteterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!