Kiruna kommun och LKAB har kommit överens om att använda hotell Ferrum som flyktingboende vid behov efter att hotellet stänger den 5:e april.
– Vi har kommit överens med kommunen rent generellt, vi tror att det går att göra och vi har klart med att Scandic hinner flytta ut. Sedan är det inte boende som lämpar sig för långvarigt boende, det är en hotellbyggnad, att laga mat och tvätta kläder och sådana praktiska detaljer gör att det finns begränsningar. Men nu handlar det om att hjälpa till och ta emot ett stort antal flyktingar, då är vi förstårs beredda att se över alla möjligheter som finns, säger Anders Lindberg.
Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är nöjd över lösningen.
– Det känns jättebra. Ferrum har 170 rum, och det är dubbelrum och några fyrbäddsrum så man kommer upp i ungefär 400 bäddar. När Scandic flyttar ut så är det bara att bädda sängarna med nya lakan och sedan är det bara att flytta in. Allting finns ju där.
Jan Lundmark är säkerhetschef för Kiruna kommun. Han sitter i möten med LKAB om olika alternativ för den stundande flyktingvågen.
– Vi har ju jättedåligt med lägenheter och boendeformer överhuvudtaget på grund av stadsomvandlingen. Vi sitter just nu med LKAB och tittar på lösningar.
Han tycker att Ferrum känns lite osäkert.
– Hur länge kan vi ha Ferrum som ett boende? Det beror ju också på sprickbildning och sådana saker hur länge det kan vara aktuellt.
Även Gunnar Selberg är orolig för hur länge Ferrum kan användas.
– Prognoserna verkar vara väldigt osäkra och det är inte bra att vi måste leva med en sådan osäkerhet.
Anders Lindberg kan inte ge något exakt svar på hur länge hotellet kan användas.
– Det måste vi diskutera med både kommunen och Migrationsverket, hur länge det är lämpligt. Hur länge det är lämpligt på grund av påverkan från gruvan undersöker vi löpande. Vi ser ingen påverkan idag på Ferrum på samma sätt som vi gör på Ortdrivaren som ligger alldeles intill.
LKAB ser ingen risk i nuläget för att även hotellet måste utrymmas tidigare.
– Nej, då hade vi inte föreslagit det, utan det har vi självfallet tittat på, säger Anders Lindberg.
LKAB har också löst finansieringsbiten.
– Vi har bestämt att inte ta betalt av kommunen eller Migrationsverket för de avvecklingsfastigheter som vi kan bistå med, det är ett sätt att hjälpa till, säger Anders Lindberg.