Fem års fängelse - knivdådet dråp

Fem års fängelse för dråp. Det blev domen för den 21-årige Kirunabo som knivdödade en 20-årig man i januari. Kammaråklagare Anette Ölmbro godtar rubriceringen dråp, men är tveksam till längden på straffet.

21-åringen dolde kniven när han mötte sin antagonist i trapphuset. Bilden är från polisens rekonstruktion.Foto: polisen

21-åringen dolde kniven när han mötte sin antagonist i trapphuset. Bilden är från polisens rekonstruktion.Foto: polisen

Foto: Polisen

KIRUNA2009-04-29 20:45
Anette Ölmbro yrkade att den 21-årige mannen skulle dömas till tio års fängelse för mord. Åklagaren menade att 21-åringen haft ett direkt uppsåt att döda, eller i vart fall varit uppenbart likgiltig för denna effekt av knivsticket.
Under rättegången lade åklagaren också fram ett alternativt yrkande - grov misshandel och grovt vållande till annans död.
21-åringen hävdade att det handlade om en olyckshändelse och nödvärnssituation.
Stress och rädsla

I dag kom domen - fem års fängelse för dråp. Påföljden för dråp är egentligen sex till tio års fängelse. Tingsrätten tycker dock att det finns särskilda skäl att döma till ett lindrigare straff än vad rubriceringen bestämmer.
Tingsrätten hänvisar till 21-åringens låga ålder och att han synes tillfälligt, under kraftig stress och rädsla, totalt ha tappat omdömet och förmågan att styra sina känslor inför mötet med 20-åringen.
Anette Ölmbro godtar rubriceringen, men är tveksam till påföljden.
- Jag är lite förvånad att de gått under straffminimum med ett år. Jag är inte ense med dem om att det finns särskilda skäl till det, säger Anette Ölmbro som inte har bestämt sig om hon ska överklaga längden på straffet.

Läs mer i morgondagens NSD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om