För tre veckor sedan kom riskanalysen, och nu har konsekvensanalysen presenterats för personalen. I mitten av maj ska Division opererande lägga fram ett förslag på hur förändringarna i operationsverksamheten i Malmfälten kan se ut. Sen är det landstingschefen och enhetscheferna som väljer om det ska läggas fram till politikerna.
- Konsekvensanalysen beskriver bara vilken volym vi har och vad vi ska utföra, säger Hans Rönnkvist, chef för Division opererande.
Om förändringen genomförs kommer motsvarande fyra endoskopier och en operation på en patient som inte ska läggas in göras dagligen i Kiruna. Ungefär 400 operationer per år flyttas till Gällivare varav 300 är kirurgi, 50 gynekologiska och 50 ortopediska. Ungefär 50 av dem beräknas vara oplanerade operationer.
Man räknar med att ambulanstransorterna kommer att öka med mellan 50 och 100 transporter per år.
Fel fråga har utretts
Konsekvensanalysen har inga lösningar på hur en förändring i bakjouren ska lösas. Enligt analysen finns det fortfarande kvar en kirurgisk vårdavdelning och en kirurgisk bakjour dagtid.
- Man har utrett en ickefråga. Konsekvensanalysen som är gjord svarar på vad konsekvenserna blir om kirurgspecialisten är kvar på huset tillsammans med vårdplatserna. Viljan är att allt ska flyttas, men det utreds inte, säger Mikael Grumstedt.
Den frågan ska lösas senare, enligt Hans Rönnkvist.
- Det som framgår är att man måste göra ett jobb i den frågan, men vi äger den inte ensam utan måste arbeta med de andra divisionerna för att analysera effekterna, säger han.
Bakjouren tas bort?
Precis som i riskanalysen tar man i konsekvensanalysen upp frågan om AT-läkare och andra läkares utbildning. Det är också en fråga som ska lösas senare.
Längs kusten har den kirurgiska bakjouren tagits bort och läkarutbildningarna gjorts om så att den kirurgiska delen får göras på ett annat sjukhus.
Det kan vara framtiden även för Kiruna.
“Senare skede"
- Det måste utredas innan vi gör några förändringar, men vi måste se hur vi kan göra med utbildningarna i Gällivare och Kiruna, säger Hans Rönnkvist.
Kommer ni hinna göra det innan förslaget läggs i maj?
- Nej, det kommer vi inte utan det kommer ske i ett senare skede.