I en färsk rapport från västra Tyskland, beställd av Fastighetsägarna, visar en tysk advokatbyrå hur flyttar, liknande den i Malmfälten, sköts där.
Bakgrunden till att man lät ta fram rapporten är att Fastighetsägarna vill slå hål på det man menar är en myt om att samhällsomvandlingen som sker i Malmfälten är unik.
– Det har blivit en sanning att det här aldrig gjorts förut. Klart det är bekvämt ur LKAB:s synvinkel, då kan man göra lite som man vill istället för att titta på de exempel som finns, säger Peter Sörman, vice VD i Fastighetsägarna MittNord.
LKAB å sin sida menar att man under åren besökt flera andra länder och platser med samhällsomvandlingar, inklusive Tyskland.
"Förhållandena går sällan att jämföra rakt av, men vi tar löpande del av kunskap och erfarenheter för att hitta de bästa lösningarna.", skriver informationschefen Anders Lindberg till NSD i ett mail.
I rapporten avhandlas bland annat lagstiftning, processen kring flyttningar och ersättningsprinciper.
– Det vi kan se är att man där snarare försöker överkompensera människor. Man går längre än lagstiftningen kräver, då fastnar man inte i detaljdiskussioner, säger Peter Sörman.
Det största problemet vad gäller samhällsomvandlingen i dagsläget, enligt Peter Sörman, är bristen på vetskap om vad som ska hända framöver. Han beskriver en osäkerhet i vilka årtal som gäller.
– Det kommer olika besked från olika personer. Ena stunden är det 2020 som gäller, sedan 2030, sedan 2040, säger Peter Sörman.
Anders Lindberg, LKAB, skriver som svar:
"Exakt när olika områden ska avvecklas bestäms inte av LKAB. Vi gör deformationsprognoser som utgör underlag för kommunen, som har planmonopolet. Det förklarar vi också till de som undrar när olika fastigheter ska avvecklas.".
Samtidigt har organisationen tillsvidare avbrutit de regelbundna samtal och möten man haft med företrädare från LKAB:s organisation för samhällsomvandling.
– Vi fick aldrig ut något av det. Det finns ingen anledning att träffas om våra synpunkter inte efterfrågas, och vi inte får några besked, säger Peter Sörman.
Det sista mötet skedde i januari.
Enligt LKAB:s Anders Lindberg har diskussioner förts med Fastighetsägarna, men att man inte förhandlar med organisationen.
"LKAB fortsätter föra samtal direkt med de fastighetsägare som berörs.", skriver han vidare.
Fotnot: Rapporten i sin helhet finns att läsa här.