Farliga slukhål mitt på vägen

Slukhål och skarvar mitt i vägen hör till vardagen för Vittangis bilister på de enskilda vägarna.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-09-07 21:09

Bette Linghall och Sonja Hansson bor i Vittangi och tar ofta bilen på byavägarna, såsom Ollasbyvägen, Sjövägen och Välimaavägen, eller Kärleksstigen som den kallas. De kör slalom mellan ojämnheterna.

– Alla får köra sakta på vägarna. Det sliter på bilen när man får köra på tvåan hela tiden. Man skäms när man får besök från Finland, för där har de ju så fina vägar, säger Bette Linghall.

Det är inte ovanligt att bilisterna kör på vänster sida av vägen för att undvika groparna.

– Är man ensam på vägen så är det ju en sak. Får man möte så får man ha ögonkontakt om vem som ska köra först, säger Bette Linghall.

Även för gångtrafikanter innebär vägarna svårigheter.

– Man får titta ner i backen så man ser vart man går. En jag känner vågar inte cykla här längre, säger Sonja Hansson.

Vissa av byavägarna i Vittangi är kommunala. Andra är enskilda och tillhör Vittangi Vägsamfällighet. Just Ollasbyvägen, Sjövägen och Välimaavägen tillhör Vittangi Vägsamfällighet, som nu inlett ett arbete med att rusta upp Ollasbyvägen och Välimaavägen.

– Vi håller på. Vi har röjt bort sly, grävt diken och satt in nya trummor på vissa ställen. Vi ska laga de värsta groparna, men när det blir av vet vi inte eftersom många maskiner är upptagna i Mertainenprojektet, säger Tore Rautio, ordförande i Vittangi Vägsamfällighet.

Upprustningen av Ollasbyvägen och Välimaavägen finansieras av Vittangi Bysamfällighet.

– Vi får bidrag från kommunen till vinterunderhållet. Men kruxet är att Kiruna kommun inte satsar på sommarunderhåll. Jag anser att Kiruna kommun bör ge mer i bidrag, eftersom de också använder vägarna, säger Tore Rautio.

Även Sonja Hansson och Bette Linghall tycker att vägstandarden är en fråga för kommunen.

– Vi är fastboende och tillhör Kiruna kommun och måste ha vägar som vi kan åka på. Om inte vägsamfälligheten har råd så måste kommunen gå in, men det känns som att de skiter i oss rent utsagt, säger Bette Linghall.

– Bidragen är för små och man satsar inte så mycket på byarna, säger Sonja Hansson.

På Kiruna kommun menar man att man ger ett driftsbidrag till enskilda väghållare, som är tänkt som en hjälp vid både sommar- och vinterdrift.

Kommunalråd Kristina Zakrisson (S) bor själv i Kurravaara som har många enskilda vägar.

– Jag förstår problemen, men tycker att man bör vara medveten om dem när man flyttar till enskild väg. I dagsläget är det inte aktuellt att öka driftsstödet eller att ta in vägar i kommunal regi - vi kämpar redan med ekonomin och för att få det att gå ihop, säger Kristina Zakrisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om