En bekant till Roger Rehnblom ville få tag på en billigare lägenhet. De tänkte då att de kunde byta med varandra eftersom Rehnbloms lägenhet hade lägre hyra. De skickade in en formell ansökan till Kirunabostäder och fick efter ett par veckor besked att de inte får göra ett byte.
– Ingen hänvisning till några paragrafer eller hänvisning till någonting, utan vi får bara ett avslag på våran begäran, säger Roger Rehnblom.
– Rent generellt är de så att man får veta varför man inte får en lägenhet. När det är ett byte kan det vara någon av parten som inte blivit godkänd och då faller hela bytet, men vi informerar bara ena parten, säger Anneli Vinsa vd på Kirunabostäder.
Det enda som Rehnblom och den andra parten i bostadsbytet fått från Kirunabostäder är ett besked som uppger att de får avslag på sin begäran "Ansökan om lägenhetsbyte godkänns ej enligt bostadsmöte 2015-05-20", är allt som står.
I Kirunabostäders bytesregler står: ”Byten mellan två hyresgäster hos Kirunabostäder, som vill byta lägenhet med varandra, godkänns alltid, under förutsättning att båda har fullgjort sina skyldigheter som hyresgäst, d.v.s. sköter hyror och boenden i övrigt.”
– Ingen av oss har mittskött oss, varken med betalning, eller fört oväsen eller någonting. Så jag kan inte se att det finns någonting att klaga på, säger Rehnblom.
Rehnblom upplever att bedömningen från Kirunabostäder görs godtyckligt.
– Det är väldigt godtyckligt. Jag tycker att det är rent ut sagt förjävligt att det inte tar hänsyn till vad de skriver i sina bytesregler, utan det är en godtycklig bedömning från personalens sida, säger han.
Rehnblom har varit i kontakt med hyresnämnden för att eventuellt överklaga Kirunabostäders beslut.
– Men de kan inte ta upp ärendet förrän tidigast i augusti. Och så tar det kanske då, jag vet inte hur lång tid det tar innan vi får svar på deras ställningstagande. Vi kanske hade fått svar i oktober, november eller december. Vi gjorde den bedömningen att vi inte har råd utan jag var tvungen att säga upp den. För jag vågar inte chansa, det är för mycket pengar det handlar om. Jag har inte råd att vänta på hyresnämndens beslut, säger han.
– Besluten kan man alltid överpröva, men till syvende och sist är det alltid vi som bostadsbolag som bestämmer vilka som får bo hos oss. Det är vårt regelverk som gäller när vi gör prövningar. Sedan kan man alltid överpröva om man vill ha ett förtydligande eller andra svar, säger Anneli Vinsa.