Ashkan Ekhtiari kom som gäststudent till Luleå 2007. Med sig hade han sin fru och deras barn. Både han och hans fru har arbetat hela tiden. Idag arbetar han på IRF och sitter med i kommunfullmäktige i Kiruna.
2013 ansökte de om permanent uppehållstillstånd. Då hade migrationsverket 16 månaders väntetid.
– Efter några månader fick vi svar att ansökan lämnas utan åtgärd eftersom den kommit in för tidigt. Det måste gå fyra år efter att man fått arbetstillstånd tills man kan ansöka om permanent uppehållstillstånd, säger han.
Familjen åkte till Iran över nyår förra året. På hemvägen besökte de Sollefteå och där blev väskan med pass och identitetshandlingar olyckligt kvar. När de insåg det var det försent. Deras tillfälliga uppehållstillstånd hade löpt ut för någon dag sedan och det tog ytterligare några dagar innan arbetsgivarintygen som skulle skickas med ansökan kom. Därför stämplades deras ansökan 13 dagar försent på Migrationsverket.
Ingen vet hur lång tid det tar för myndigheterna i Iran att ordna med tillstånd att återvända till Sverige när familjen kommer dit. Under tiden tvingas familjen vänta medan barnen kommer efter i skolan och de riskerar att förlorar både arbeten och bostad.
I över ett år har de väntat på beslut på om de behöver lämna landet för att ansöka igen. Känslan de haft av att vara en del av det svenska samhället har försvunnit.
– Det känns som om systemet sitter och tittar på dig med en kikare och vid första fel du gör blir du utvisad. Men jag tror inte att det är lagens syfte, säger han och fortsätter:
– Den bild som vi som familj har av Sverige är inte den vi ser i papperna.
På Migrationsverket säger man att om det finns synnerliga skäl kan man beakta att familjen ansöker om permanent uppehållstillstånd inom landet även om ansökan har gjorts efter att det tidigare tillståndet har upphört.
– Vi skrev ett brev till dem där vi bad dem inkomma med de skäl som gjorde att ansökan kom in sent. Men de omständigheter som nu åberopas i domstol lyftes inte under verkets prövning av ärendet. Vi har således inte kunnat beakta dem, säger Johan Arvidsson på Migrationsverket.
Beslut i familjens ärende kommer nu fattas av Migrationsdomstolen.