Familj räddad från fjäll vid Tarfala

En familj på fyra personer fick sent på onsdagen hjälp av fjällräddningen att ta sig ner för ett brant och stenigt fjäll vid Tarfala. Kraftig blåst och dålig sikt bidrog till att familjen var tvungen att slå larm via mobiltelefon. Personerna var nedkylda och något chockade.

KIRUNA2008-07-25 06:00
Det var vid 23-tiden på onsdagskvällen som den alpina fjällräddningsgruppen beordrades ut med helikopter för att undsätta en familj som befarades befinna sig hjälplösa på en glaciär vid Tarfala. Familjen befann sig emellertid i en fjällbrant där stora stenblock i kombination med hård blåst och dimma gjorde det svårt för dem att ta sig ner utan risk. Stefan Nilsson var en av dem som deltog i räddningsinsatsen:
- Det var ett ställe där folk brukar ha det svårt att ta sig ner, längst in i Tarfaladalen vid Svarta sjön. Vi misstänkte att de var just där. De slog larm med mobil men det var på vippen att det var sändning, säger han.
Tvenne döttrar
Föräldrarna hade tillsammans med sina två döttrar i 20-årsåldern utgått från Kebnekaise fjällstation och sedan fortsatt förbi Singi för att därefter svänga in mot Tarfala. De hade ingen större fjällvana men var annars väl rustade för fjällen.
Snabb räddning
Själva räddningsinsatsen gick ganska snabbt då sikten för en stund blivit bättre. Personerna lyftes sedan ner till Tarfalastugan, något nedkylda och chockade. De stannade sedan i stugan för att vila upp sig.
Stefan Nilsson, som annars arbetar som brandman, tycker att antalet fjällräddningsinsatser blivit fler i sommar jämfört med förra sommaren.
- I fjol var det visserligen väldigt lite insatser. Men det är ovanligt att vi har insatser så här pass tidigt, vi har betydligt fler utryckningar under senare delen av sommaren.
Förhållandena i högfjällen är då svårare eftersom det blir mörkare, att risken för kyla och snöfall ökar samt att glaciärerna ofta är mer isiga.
Fast allvarliga olyckor sker lyckligtvis sällan.
- Många gånger är det fall- och halkolyckor. De renodlade klätterolyckorna från hög höjd och glaciärolyckor är ovanliga. Folk har generellt stor respekt för glaciärer, säger Stefan Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om