När NSD söker ansvariga inom Norrbottens läns landsting är de noga med att säga att de inte kommenterar enskilda fall och att de vill invänta Socialstyrelsens utredning. Den kan ge svar på vad som gått fel.
Kristina Östman är ansvarig för akuten, där Lars Ullatti låg i tre timmar innan han kördes till röntgen.
"Förstår att det är traumatiskt"
När NSD berättar Siv Strandberg Ullattis historia svarar hon så här:
– Jag förstår att hennes upplevelse är traumatisk och känslosam. Så här efteråt så skulle vi ha kunnat hantera det här snabbare. Den här personens tillstånd var allvarligt, men det är inte lätt att diagnostisera.
Om du skulle försöka ge en förklaring till vad som gick fel, vad skulle du säga?
– Ja, det är väldigt svårt att ge ett bra svar. Akuten får ta hand om en bredd av patienter, alltifrån de som har ont i halsen till den här mannen. Det ställs väldigt höga krav att göra korrekta bedömningar. Vi har en hög beläggning av patienter med många olika behov. Därför har vi förra hösten infört ett nytt bedömningsinstrument, så att vi kan prioritera att ta hand om dem som är mest sjuka.
Legitimerad läkare på akuten
På akuten i Kiruna finns en legitimerad läkare i tjänst dygnet runt. Det är långtifrån alla akutmottagningar som har det. Och Östman framhåller att sjukvården befinner sig i ständig utveckling, där Kiruna måste anpassa verksamheten hela tiden efter nya direktiv.
– Vi vill ge Kirunaborna den bästa möjliga vården, det är hela tiden det vi strävar efter.
Men att ligga flera timmar på akuten och sedan vänta på en transport som är upptagen på annat håll, det är väl inte okej?
– Nej, det är ingenting som är okej. Men alla försöker göra sitt bästa hela tiden. Just det här ärendet är berörande ur många perspektiv, det är viktigt att Socialstyrelsen får granska det så att vi får lära oss ytterligare av det.
Att patienter styrs om mellan Sunderbyn, Umeå eller något annat regionsjukhus är inget ovanligt, enligt Michael Dahlberg, länschef för kirurgin.
– Det kan vara den tillfälliga situationen på det mottagande sjukhuset, belastning eller vilken kompetens som finns att tillgå.
Inte heller han vill uttala sig om vad som gått fel.
Akuta tillståndet kan variera
– Mottagningen ska utifrån de symtom som patienten uppvisar starta en adekvat utredning. Upptäcker man en sprucken kroppspulsåder tar man kontakt med kirurgkliniken och utifrån den dialogen bestäms var patienten ska transporteras.
Många kan gå omkring med ett pulsåderbråck, en utvidgning av pulsådern, utan att veta om det.
– Men när det brister, då gör det ont, säger Michael Dahlberg.
Och en sådan person behöver komma till Sunderbyn eller Umeå direkt?
– Ja.
Hur lång tid har man på sig innan man förblöder?
– Det akuta tillståndet kan variera, det kan gå oerhört fort till att man har ett dygn på sig.