Fälld skog läggs tillbaka

KIRUNA. Förra hösten avverkade Sveaskog stora mängder skog med höga naturvärden vid Kiskamavaara utanför Kiruna.Nu läggs timret tillbaka i skogen som ett vetenskapligt försök.

Foto:

Kiruna2008-06-16 06:00
Det var i september som Naturskyddsföreningen slog larm om avverkningen vid Kiskamavaara nära rymdbasen Esrange tre mil öster om Kiruna.
Vid ett kort fältbesök hittade de 101 fynd av 15 rödlistade arter av svampar, mossor och lavar. Bland annat återfanns den akut utrotningshotade kritporingen, en svamp som är beroende av döda tallar för sin överlevnad.
300 år gamla träd
I området fanns också träd som var över 300 år gamla.
Sveaskog medgav genast att ett stort antal naturvärdesträd hade avverkats felaktigt och stoppade fortsatt avverkning.
Då hade man hunnit avverka två tredjedelar av det 56 hektar stora området
Det avverkade timret blev liggande i skogen och vid vägkanten. Värdet på timret uppskattas grovt till omkring en miljon kronor, men ska inte omvandlas till trävaror.
I stället ska det alltså ut i skogen igen. Timret ska läggas ut på valda platser i norra Norrbotten och södra Norrland.
Sveriges lantbruksuniversitet ska ansvara för ett vetenskapligt försök där man ska studera vilken betydelse död ved har för vedlevande organismer och insekter.
Per-Erik Mukka, ordförande för Naturskyddsföreningen i Kiruna, välkomnar projektet. Han anser att det var det bästa man kunde göra under de givna omständigheterna.
- Man får hoppas att det kan leda till att någon av de sällsynta arterna av svampmycel kan överleva och det kan upptäckas nya arter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om