Fackliga protester mot bolagisering

Fackförbudet Seko protesterade i går mot planerna på att bolagisera Banverket produktion. Enligt Seko medför en bolagisering att underhållet av järnvägarna minskar och att risken för tågförseningar ökar.

Fackförbundet Seko protesterar mot en bolagisering av Banverket Produktion. P-O Axelsson-Åhl, Bengt Martinsson och Tommy Hallergren från Seko fanns på plats vid Kiruna tågstation i går.FOTO: Alexander Linder

Fackförbundet Seko protesterar mot en bolagisering av Banverket Produktion. P-O Axelsson-Åhl, Bengt Martinsson och Tommy Hallergren från Seko fanns på plats vid Kiruna tågstation i går.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-04-24 06:00
Seko, facket för service och kommunikation, är starkt kritiskt till regeringens planer på en bolagisering av Banverket produktion. Representanter från Seko fanns i går på plats vid centralstationerna i både Kiruna och Luleå för att informera resenärer om planerna.
Det hölls aktioner på ett 20-tal platser i landet samtidigt. Det markerade startskottet för Seko/Banverksfackets kampanj mot bolagiseringen.
- Vi är helt emot planerna. Kostnaderna för upphandling av service på spåren kommer att öka enormt på bekostnad av underhållet, säger P-O Axelsson-Åhl, Sekos företagsfack Banverket i Kiruna.
"Mer järnväg"
Den 2 mars 2009 presenterades en utredning där det föreslås att Banverket produktion ska bolagiseras. Regeringens utredare Jan Sundlings bedömning av förslagens konsekvenser är att det bidrar till tydligare roller och en effektivare verksamhet, vilket enligt honom ger mer järnväg för pengarna.
"Kostnaderna för en bolagisering bör kunna begränsas mot bakgrund av att Banverket produktion har få kunder. En bolagisering skulle möjliggöra effektiviseringsvinster i samspelet mellan aktörerna på marknaden och attrahera nya leverantörer att etablera sig", står det i utredningen.
En annan utredning, också den tillsatt av regeringen, har tidigare också föreslagit att Banverket produktion blir ett bolag. Planerna kan bli verklighet den 1 januari 2010.
Argument emot
Seko har en rad argument mot planerna.
Fackförbundet är säkert på att det i så fall kommer att minska resurserna ute i produktionen och underhållet av järnvägarna. Det i sin tur kommer att leda till slitna anläggningar, vilket orsakar tågförseningar. Det kan också innebära att säkerheten försämras på järnvägarna.
- I utredningen står det att vinstkravet ska vara sex procent. De pengarna kommer inte att gå tillbaka till järnvägen, utan de kommer att stanna i bolaget. Det gör att det blir mindre pengar och därmed färre anställda som gör jobben, vilket leder till att risken för olyckor ökar, säger Axelsson Åhl.
Han pekar på exempel, bland annat England, där en bolagisering av banproduktionen inte varit lyckad.
- Där tog staten till slut tillbaka verksamheten eftersom det blev för många tågförseningar och olyckor, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om