Fackets kritik mot akuten

Kiruna sjukhus har lyckats bra med att locka timvikarier och bemanningsbolag. Men det har varit luckor som gjort att personal jobbat dubbla skift vid flera tillfällen. "Vi vet ju att som regel har många timvikarier gått många dubbla pass", säger Therese Drugge, Vårdförbundet.

Therese Drugge är förtroendevald för Vårdförbundet Norrbotten och arbetar som sjuksköterska vid Kiruna sjukhus.

Therese Drugge är förtroendevald för Vårdförbundet Norrbotten och arbetar som sjuksköterska vid Kiruna sjukhus.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2019-07-26 20:24

Dubbla pass innebär att en sjuksköterska kommer in klockan 07.45 och jobbar till klockan 21.45, eller när det gäller natt börjar klockan tre på eftermiddagen och kliver av 07.15 nästa morgon. En situation som är allt annat än hållbar men som ofta används som nödlösning när det saknas personal, säger Therese Drugge som är Vårdförbundets förtroendevalda på Kiruna sjukhus.

– Ur vårt perspektiv ser vi det på samma sätt som när ordinarie personal tar dubbla pass. Det är inte optimalt att jobba dubbla skift i rad. Även om timvikarier kanske har en lång vila efter en intensiv vecka så är de också människor och blir trötta, säger hon.

Drugge säger inte att hon känner till någon situation där patientsäkerheten äventyrats på grund av att anställda jobbat dubbelt under sommaren.

– Jag har själv varit inne och jobbat lite kliniskt så jag kan inte säga något om det. Men när det varit högt tryck och personalen är trött så är det inte bra.

Att timvikarier tar på sig många pass tätt är inte ovanligt, men de behöver återhämtning lika väl som ordinarie personal.

– Problemet uppstår om man ser att personalen är trött och sedan inte får den vila och återhämtning som krävs.

Hon påpekar att undersökningar visat att just kontaktyrken, som sjuksköterskejobbet, är ett av de tyngsta yrkena rent mentalt och som kräver tid för vila.

– Timvikarier är ju lika mycket människor som vi är, de kanske har en jättelång viloåterhämtning efter veckan i Kiruna. Men de kan ju bli trötta av en tuff dag på akuten, vem som helst skulle bli trött av att jobba i 16 timmar, säger Therese Drugge.

– Det är inte optimalt för någon.

Annika Poromaa säger att timvikarierna har maxad tid. Vad innebär det?

– Jag förutsätter att det är heltid, men det är få timvikarier som är där en månad i stöten utan ofta är de på plats veckovis. Hur man då räknar på maxad tid det kan jag inte svara på. Men vi vet ju att i regel så är det många som gått många dubbla pass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om