Vi har skrivit om att 2020 blev ett rekordår i antalet anställda på Kiruna kommun som slutade sin anställning. Kommunalrådet Gunnar Selberg menade att det var ett medvetet val att minska på personal, och att man nu inte behövt säga upp någon i och med frivilliga avgångar. Samt att "Vill man inte vara med om de förändringar vi gör är det inte fel att säga upp sig och byta jobb."
Kommunals ordförande Marita Sirkka är arg, upprörd och ledsen över Selbergs uttalande och menar att allt omsätts i siffror.
– Jag anser att Selbergs uttalande är nonchalant om att vår personal flyr våra arbetsplatser. Att han tycker att det är helt ok. Att man medvetet drar ner på verksamheten utan att se konsekvenserna. Ska man skrämmas iväg från sina jobb?
Sirkka menar att personalen, som i Kommunals fall innefattar undersköterskor och vårdare, drar jättetunga lass i hemstödet (tidigare hemtjänsten).
– Där springer de utan möjlighet att gå på toaletten. När de går på dagschema ska de täcka upp för flera eftersom det inte finns personal. Man blir sjuk av att jobba.
– Det blir bara värre och värre. Är det så här man gör medvetet? Det är politiker som säger hur mycket verksamheter ska kosta och tjänstemän som har ansvar för att driva igenom detta. Vi vet att vi inte är en vinstdrivande verksamhet, säger Sirkka.
Nu är det dags att börja prioritera personalen och värdera den kompetens som finns säger Sirkka, med både ilska och uppgivenhet på samma gång.
– Personalflykten kommer att fortsätta. Flera som har lämnat vård och omsorg för en helt annan verksamhet där de få bättre betalt, säger Sirkka.
Brukarna kommer i kläm eftersom personalen inte hinner med den omvårdnad brukarna har rätt till enligt Sirkka.
– Sammantaget blir det en brukarna kommer att fara ännu mer illa, och det är illa som det är redan nu. Planerade insatser skjuts upp eftersom personalen måste prioritera. Det kan vara duschar, ledsagningar och omvårdnad.
– Jag har fått signaler från en avdelning på ett särskilt boende där personal berättar att morgonhjälpen inte är klar förrän vid halv elva-elva. Mediciner måste prioriteras först och det kan innebära att de äldre inte får frukost förrän vid lunchtid, och många av våra äldre vill kliva upp tidigt, säger Marita Sirkka.
Läs separat artikel med kommunalrådet Gunnar Selberg (C).