– Vi tar avstånd från det här och det upplägget som finns. Det är inte rimligt. Sunt förnuft måste råda även på LKAB, säger Lars Kiviniemi, ombudsman på IF Metall Malmfälten.
Lars Kiviniemi är starkt kritisk till det samtyckesavtal som LKAB nu tvingar entreprenörerna att skriva på. Det han vänder sig mest emot är att LKAB, genom ett annat företags bakgrundskontroll, kan neka någon inpassering utan att ge skäl till varför man nekas.
– Det gör ju att man inte har någon rättsäkerhet, säger han.
Att LKAB inte ska ge skäl till en person varför den blir nekad menar Lars Kiviniemi kan få väldigt stora konsekvenser för den enskilde.
– Ingen kan ju driva personens fall, vi blir till exempel helt bakbundna.
Vad kan de få för konkreta följder för den personen?
– Ja, om en person som nekas tillträde jobbar på ett företag som bara jobbar åt LKAB går det inte att placera honom någon annanstans och då kommer han bli uppsagd av personliga skäl. Vilket i sin tur gör att han blir avstängd från A-kassan då det kan argumenteras för att han själv förvållat sin uppsägning, säger Lars Kiviniemi och fortsätter.
– Det känns som att man går långt tillbaka i tiden när man inte ger skälen till varför man dömer någon, säger han.
Kritisk till luddiga kriterier
Facket menar att kriterierna för vad som kan vara skäl för avstängning är alldeles för luddiga. Det står bland annat att skäl till att neka tillträde kan vara ”medicinsk behandling” eller om personen är ”föremål för rättslig prövning”.
– Personer som är föremål för rättslig prövning, vad är det för något? Räcker det att man kommer upp i domstol för fortkörning? Eller om man har suttit inne för något, är jag dömd i LKAB:s ögon för resten av livet? De gör det lite för lätt för sig att bara skriva så här och sedan inte ens berätta vad skälen skulle vara om någon stängs av, säger han.
Facket vänder sig också emot att bevakningskontrollen består i sökningar på internet och sociala medier så som Facebook och de frågar sig vad det är för aktiviteter på internet som kommer bedömas.
Inte pratat med facket
Facket har inte fått vara med i några förhandlingar kring det nya samtyckesavtalet. Lars Kiviniemi berättar att de har haft några möten med LKAB tidigare för att diskutera hur man ska få bort organiserad brottslighet, men när det gäller det färdiga samtyckesavtalet har de inte haft något att säga till om. I början av oktober vill LKAB att samtyckesblanketterna ska vara ifyllda och inlämnade, men nu kräver facket att LKAB tänker om.
– Med den turbulens och den oreda som finns nu och att alla parter inte vet vad de här bevakningsåtgärderna går ut på så borde de ta en paus och reda ut den här soppan tillsammans med facket och sedan komma ut med nya direktiv, säger Lars Kiviniemi.
Vad vill du ska förändras?
– Vi måste sy ihop ett nytt alternativ där alla vet exakt vad det är som ska kollas. Det ska vara tydligare direktiv i kriterierna och ett mer objektivt avtal. Sedan måste man få ett svar på varför man nekas tillträde, något annat går inte, säger han.
Avtalet ligger kvar
Anders Lindberg, informationschef på LKAB, säger att avtalet så som det ser ut nu också är det som kommer gälla.
– Det här är de reglerna som gäller. Det är viktigt att komma ihåg att vi skyddar även IF Metalls medlemmar när vi tar detta arbetsmiljöansvar. Vi är stolta över detta, att vi ligger i framkant när det gäller säkerhetsarbetet, säger han.