Facket nedringda efter Lärarlönelyftet

Lärarförbundet i Kiruna har fått ta emot mängder med samtal från förtvivlade lärare efter Lärarlönelyftet. "Det är väldigt många som mår dåligt", säger Heléne Rundgren, huvudskyddsombud.

FÖRTVIVLADE LÄRARE. Lärarförbundet i Kiruna har fått ta emot många samtal från förtvivlade lärare på olika skolor efter Lärarlönelyftet.

FÖRTVIVLADE LÄRARE. Lärarförbundet i Kiruna har fått ta emot många samtal från förtvivlade lärare på olika skolor efter Lärarlönelyftet.

Foto: NSD

Kiruna2016-11-25 18:04

Det är inte bara lärarna i Vittangi som NSD berättade om tidigare i veckan som mår dåligt efter Lärarlönelyftet. Heléne Rundgren har börjat samla in rapporter från skyddsombuden ute på skolorna och själv fått ta emot många samtal. Och det är en dyster bild som målas upp.

– Det är väldigt många som mår dåligt på ett eller annat sätt, säger hon.

Innan processen startade försökte förbundet förutse reaktionerna genom att kalla in skyddsombuden och förvaltningschefen och se till att alla hade tillräcklig information.

– Vi försökte förebygga, men jag måste säga att ingen av oss på Lärarförbundet hade kunnat förutse det som blev. De här starka känslorna, människor är så djupt ledsna. De känner sig besvikna, de har tappat arbetsglädjen och de har skamkänslor, säger Heléne Rundgren.

Många lärare har sjukskrivit sig och några har lämnat sina tjänster.

– Det kanske hamnar på en fem, sex som har sagt upp sig, men betydligt fler har tänkt tanken. Men många vet inte var de ska ta vägen, de är så beroende av sina jobb.

Heléne Rundgren och kollegorna på Lärarförbundet har fått ta emot många samtal under de två senaste veckorna.

– Man kan som inte göra någonting, det är som att vara i ett vakum. Man kan bara vara ett stöd. Min roll brukar vara att man kanske kommer överens med arbetsgivaren eller förhandlar om någonting, men nu är man bara där.

Facket ska samla ihop skyddsombudens rapporter och delge arbetsgivaren. Sedan jobbar de vidare med nästa lönerevision, som tack vare lönelyftet kommer att generera i mer pengar.

– Jag blir sorgsen i hjärtat faktiskt. Det var inte det här vi ville, vi var positivt inställda till de här pengarna, vi på Lärarförbundet är ju positiva till att lärare får högre löner, säger Heléne Rundgren.

Hon menar att facket inte kunnat påverka så mycket. Några punkter har de lyft och också fått gehör för.

– Men det blir vi som får stå här och känna av konsekvenserna. Många är inte glada på oss och de har en bild av oss som inte stämmer. Vi har inte kunnat göra någonting åt det här beslutet, säger Heléne Rundgren.

Hon tycker att hela situationen är jättetråkig.

– Vi behövde inte den här splittringen i lärarkåren. Vi behövde jobba ihop. Det är jobbigt för de som har fått pengarna också att se sin kollega så ledsen och förtvivlad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om