Att förskolekön bantats så mycket är förstås bra för barn och föräldrar, men för förskollärarna i Kiruna är arbetsvillkoren ungefär desamma som för ett par år sedan. Barngrupperna behöver bli mindre, antalet behöriga förskollärare fler. Det påpekar Heléne Rundgren, huvudskyddsombud och vice ordförande i Lärarförbundet i Kiruna.
Hon berättar att förskolans läroplan tydliggör förskollärarens ansvarsområden.
– Det finns ett antal punkter som är förskollärarens ansvar, inte barnskötarens eller verksamhetsassistentens. Där finns också skrivningar om arbetsgruppen där ansvaret är väldigt tydligt uppdelat. I samband med att förskolan fick en läroplan borde kommunen gjort förarbeten - gått igenom vilka förutsättningar man har för att verkligen bedriva sitt uppdrag, säger hon.
Heléne Rundgren understryker att tid för planering behövs. Idag måste förskollärare täcka upp där kollegor saknas.
– Det här har förskollärare fört fram som en stor arbetsbelastning, fortsätter hon.
I slutändan går den här situationen, att verksamheten inte är så bra som den skulle kunna vara, ut över barnen?– Ja, precis det har förskollärarna uttryckt väldigt tydligt, att det drabbar barnen i slutändan.
Ett sätt att lyckas bättre med rekryteringar är att erbjuda förmåner - kanske hjälpa till med studielån.
Men enligt Heléne Rundgren är det minst lika viktigt se till att förskollärarnas arbetsvillkor är så goda som möjligt och hålla fram det när man rekryterar. Minskade barngrupper och tid för planering är två områden att fokusera på.
– Jag tror att det är rekryterande i sig.
Bättre möjligheter att utbilda sig i Kiruna vore också bra enligt Heléne Rundgren.
– Det är inte alla som vill fara iväg och utbilda sig. Jag tror att det är viktigt att titta på, säger hon.