Sveriges lärare, Sveriges skolledare och Kommunal i Kiruna står bakom skrivelsen till Kiruna kommun. De vill veta varför åtgärder inte sattes in för hela skolan, när fuktproblematiken utreddes för tio år sedan.
– Vi vill att ansvarsfrågan tas upp, vilka är ansvariga till att det blivit så här? Vi har haft många medlemmar som påtalat fel och brister, som lyft att de mått dåligt men de har inte blivit hörsammade, säger Madeleine Bengtsson, huvudskyddsombud och ordförande för Sveriges lärare.
Vad säger medlemmarna?
– När de fick höra om skadeutredningen som gjordes 2014 så blev många jätteupprörda. De undrade varför de har jobbat i det här i tio års tid utan att felen har blivit åtgärdade. 10 år är lång tid. Det är elever som gått hela sin skoltid från förskoleklass till nian här. Människor mår dåligt, utbildade lärare har slutat.
Åren efter att Nya Raketskolan invigdes var fuktproblematiken en följetong i media. Hur det kan bli så här, är frågan som många ställer sig.
– Vi har haft en intern utredning i kommunen, om vad som skett. Det är inte för att ställa någon till svars. Det handlar om att med alla byggnationer vi har i kommunen så behöver vi veta att vi har rätt struktur och inte hamnar i en sådan här situation igen, säger Emilia Töyrä (S), ordförande i kultur- och utbildningsnämnden.
I skolbygget var kommunen beställare, NCC byggare och Kirunabostäder har förvaltat skolan. Kommunen ska tillsätta en extern utredning. Ett juridiskt ombud är också inkopplat.
– Det viktiga nu är att få alla svaren. Vem har vetat vad, vems ansvar var det att åtgärda det här och varför har det inte skett? Det är helt sjukt att det här inte togs omhand för tio år sedan, då hade vi inte varit här idag. Då hade det inte drabbat så många. Jag tänker på alla som gått på skolan sedan dess, alla de som jobbat på skolan och alla medborgare som varit oroliga, som bara fått till svar att det går bra. Det är så mycket i den här soppan, som man ändå måste kalla den, som är svårt att förstå, säger Töyrä.
Hur har ni pratat i partiet om det här, det var Socialdemokraterna som styrde då också?
– Ja, förutom den utredning som gjorts på allt som har med papper att göra och beställningar så har jag pratat med mina företrädare i politiken. Jag har inte fått till mig att man hade kunskap om det här.
Det var ju en stor grej för tio år sedan?
– Problemen uppdagades och åtgärder gjordes. Det problematiska är att man bara har åtgärdat en del. Men vem har vetat vad och när och varför har inte allt åtgärdats från början? De förlikningsavtal som finns, finns de för alla delar av skolan? Jag litar på kommundirektören som säger att det är utrett så långt man kan internt, det är därför jag vill att det nu utreds externt.
Situationen med 700 elever som måste ut till andra skolor påverkar hela skolstrukturen i Kiruna. Läraren och fackliga ordföranden Madeleine Bengtsson ser ändå med tillförsikt på skolan i Kiruna.
– Det är rörigt nu, men jag måste säga att det är positivt att vi lärare träffas, att vi stöter och blöter kring lärande tillsammans. Jag tror att när man nu gör om Nya Raketskolan och tänker till kring hur man ska jobba, så tror jag det kan bli riktigt bra på sikt. Men vi vill att det här utreds och att utredningen blir offentlig.