Facken kräver heltid
Ett stödboende för funktionshindrade ska öppnas i Kiruna, men bara med deltidstjänster. Det får fackförbunden att protestera, de kräver heltid för de anställda.- Nu har politikerna möjlighet att visa att det är ett rött lag som styr i kommunen, säger Tord Wiklund från Kommunal.
Fackförbund i Kiruna kräver heltidstjänster inom vårdyrken. Tord Wiklund, Kommunal, Mary Poromaa, Kommunal, Stig Starlind, Gruvtolvan, och Håkan Bäckström, Industrins s-fackklubb. FOTO: Alexander Linder
Foto: Alexander Linder
Protester
Ett antal fackförbund protesterar nu mot att det bara erbjuds 80 procents tjänster för sex stycken anställda. Industrins s-fackklubb, Gruvtolvan och Kommunal Norrbotten kräver att politikerna lever upp till det personalpolitiska program som utformades i december 2006. Där står bland annat: "Kiruna kommun ska verka för att heltid är en rättighet och deltid en möjlighet". Fast det verkar mest vara floskler, tycker fackförbunden.
- Man verkar inte för heltid på kvinnliga arbetsplatser. Det är skandalöst, tycker Håkan Bäckström, industrins s-fackklubb.
"En viktig fråga"
- Det här är en viktig fråga för oss, det gäller våra gamla och de som ska ta hand om dem. Jag retar mig på att all last läggs på den gruppen, trots allt prat om jämställdhet. Det rimmar illa att kvinnliga arbetsplatser alltid ska stå tillbaka, säger Stig Starlind, Gruvtolvan.
De menar att den nya politiska majoriteten nu har ett ypperligt tillfälle att jobba för en förändring.
- Nu har de möjlighet att visa att det är ett rött lag som styr i kommunen, säger Tord Wiklund från Kommunal.
Mary Poromaa, ordförande i Kommunals sektion i Kiruna, är inte heller nöjd.
"Ett dilemma"
- Man får stämpla i 75 dagar och det räcker inte långt. Vad händer sen, jo när de stämplat ut måste de leva enbart på sin deltidslön. Kommunal är inte emot deltid, bara man får heltidslön.
Majlis Ejderlöf är avdelningschef. Hon säger att dilemmat
är att den arbetsinsats som
behövs inte är statisk. Till exempel är det mycket att göra på morgonen, medan det blir lugnare
senare på dagen och då krävs
inte lika stor arbetsstyrka.
- Det är ett dilemma vi har att brottas med. Givetvis försöker vi alltid ordna heltidstjänster, men det beror på hur verksamheten ser ut. Vi har informerat de anställda om hur det ser ut. Det finns en möjlighet att vikariera resterande tid inom verksamheten för att få ihop hundra procent, säger Majlis Ejderlöf.
Budgetram
Socialnämndens ordförande, Kenneth Nilsson (s) svarar så här på kritiken:
- Vår ambition är heltidstjänster, men i nuläget har vi inte de resurserna. Visst hade vi kunnat inrätta heltidstjänster, men då måste vi dra ner bemanningen för att hålla oss inom budgetramen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!