– Fackets uppgift är att påverka byggherrar att anlita företag med kollektivavtal eftersom det är en trygghet, att man arbetar med sund konkurrens och tar tillvara arbetstagarnas intressen, säger Joakim Lindholm.
Joakim Lindholm säger att facket förlitar sig på att myndigheterna, till exempel Arbetsmiljöverket och Skatteverket, också tar sitt ansvar, något han menar att de har gjort i och med att utredningen genomförts. Han säger också att han inte är förvånad över resultatet.
– Det var bara en tidsfråga när nu myndigheterna siktade in sig på Malmfälten. Det var aldrig en fråga om, utan snarare om hur många företag det rör sig om. Det här är högkonjunkturens baksida. Det drar till sig aktörer som inte har tänkt följa gängse regler.
– Vi hoppas att det här ska ha en avskräckande effekt, så att vissa företag drar åt sig lite och inser att har man ambitioner att vara uppe och fuska i Malmfälten så kommer man på ett eller annat sätt att åka fast.
Stadsomvandlingarna i Kiruna och Gällivare är, enligt Joakim Lindholm, nödvändiga för samhällsutvecklingen i hela Malmfälten.
– Det oroar mig att det lockar till sig oseriösa aktörer som kan sko sig på stadsomvandlingsmiljarderna som är i omlopp. Det känns oerhört tragiskt. Vi hoppas att det här får upp ögonen på beställare och byggherrar att man börjar ställa lite hårdare krav på de företag man tänkt anlita.