Få sökande - rymdprogram skjuts på framtiden

Rymdgymnasiets planer på att starta ett nytt program till hösten blir inte av. Skolans styrelse har fattat beslutet att skjuta fram starten ett år. Orsaken är för få sökande.

Foto:

KIRUNA2008-06-26 06:00
Det var uppåt värre vidRymdgymnasiet när Skolverket meddelade att det var fritt fram att starta ytterligare ett program till hösten. Sedan tidigare fanns redan ett program som numera kallas för rymdvetenskap. Efter glädjebeskedet satte skolan genast i gång att marknadsföra det nya programmet med rymdteknisk inriktning. 32 platser stod till förfogande.
För sent
- Vi hade fler sökande än platser, kring 40 stycken, och större delen av dem var inte Kirunabor. Men av erfarenhet vet vi att det krävs fler sökande, uppemot 60, för att fylla upp alla platser. Vi vet att många söker, men sedan bestämmer sig för att inte flytta hit, säger rektor Dan Tannerdal.
Han tror att en orsak till att inte fler sökte var att marknadsföringen kom i gång för sent. Det nya programmet hann inte ens komma med i gymnasieguiden.
Bostadsbrist
Dessutom spelade bostadsfrågan in i styrelsens beslut, även om det inte var den avgörande faktorn. Det kan vara svårt att finna studentbostad i Kiruna i dessa tider.
- Det gör att det inte känns som en hets att driva på en start redan till hösten.
Siktet är nu i stället inställt på att starta det nya programmet hösten 2009.
Skyhögt
Antalet sökande till programmet rymdvetenskap har i alla fall varit skyhögt. Cirka 90 ungdomar har skickat in sin ansökan och 32 av dem får börja i höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om