Få samkönade vigslar

Endast två samkönade vigslar har hållits inom Svenska Kyrkan i Norrbotten sedan det blev tillåtet 2009.- Lagen har förändrats men kanske inte attityderna, säger Linda Kärki, ordförande för RFSL Nord.

AnnaMaja Larsson och Karin Siivonen är ett av paren som gifte sig i Jukkasjärvi i sommar.

AnnaMaja Larsson och Karin Siivonen är ett av paren som gifte sig i Jukkasjärvi i sommar.

Foto:

Kiruna2010-07-27 06:00
Två samkönade par har vigts inom Jukkasjärvi församling sedan det blev tillåtet i november förra året.
Lise-Lott Wikholm är kyrkoherde i Jukkasjärvi församling och har hållit i båda vigslarna. Hon tycker det är konstigt att inte fler samkönade par har gift sig i Norrbotten.
"Jättekonstigt"
- Det känns jättekonstigt, i Stockholms stift är det ganska många som gift sig. Kanske är det så att mindre ställen med innerkyrklig väckelse, som till exempel læstadianismen, påverkar bygden och gör att den håller fast i det gamla traditionella. I Stockholm finns det fler influenser, det är mer uppblandat än här, säger Lise-Lott Wikholm.
Jobbigt vara först
Hon tror att vigslarna kommer att öka så småningom.
- Jag tror att det är färre som vågar efterfråga tjänsten innan den har blivit mer frekvent, det känns nog lite motigt att vara den första. Men ju fler samkönade par som gifter sig desto lättare blir det nog för människor att komma till skott, säger Wikholm.
Ett av paren som gift sig i Jukkasjärvi i sommar är AnnaMaja Larsson och Karin Siivonen från Gällivare. De såg av en slump en artikel i tidningen om Lise-Lott Wikholm där det stod att hon är positivt inställd till samkönade vigslar och tog därefter kontakt med henne.
- Om vi inte hade hittat Lise-Lott så hade det nog varit svårare att hitta en präst som ville viga oss, säger AnnaMaja Larsson.
Hon tror att det är svårare att leva ut sin kärlek i ett mindre samhälle än en större stad.
- Jag tror att det är ett hårdare klimat i norr, många bi- och homosexuella par lever tillsammans men anonymt. Vi hoppas att vi kan inspirera andra att ta steget och visa sin kärlek inför omvärlden, säger AnnaMaja Larsson.
Utanförskap
Linda Kärki är ordförande för RFSU Nord, hon tror att många samkönade par känner ett utanförskap från Svenska Kyrkan.
- Många bi- och homosexuella par har nog känt ett utanförskap från kyrkan, det kanske sitter kvar. Lagen har förändrats men inte attityderna. Jag hoppas att kyrkan tar itu med det och börjar arbeta med de här frågorna så att alla par känner sig välkomna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om