Många byggnader har redan rullat på gatorna i Kiruna till nya adresser, men hur hanterar man en flytt av en andlig plats, som en kyrka?
– Jag tror att det finns mer minnen med en kyrka än med många andra byggnader. Det är många fler som genom åren har besökt kyrkan än kanske andra byggnader som har flyttat tidigare. Vi märker ju närmare flytten vi kommer att det är fler som har frågor och funderingar. Det är få platser som berör människor så mycket som en kyrka, säger Tommy Stridsman, kyrkogårds- och fastighetschef, Kiruna pastorat.
Även Hjalmar Lundbohms grav ska få en ny plats.
– Normalt sett är det ett brott mot griftefriden, men vi vill heller inte att Hjalmar Lundbohm ska hamna nere i gruvschakten. Det får blir en flytt med värdighet.
Krematoriet ska rivas 2027 och ett nytt ska byggas upp vid den nya kyrkogården vid Kurravaaravägen.
– Där är det av största vikt för oss att det nya krematoriet är på plats och i drift innan det här stängs, så att vi inte får ett glapp mellan där vi kanske måste åka till Luleå och kremera.
Även minneslunden och de urnor som finns i gravar inne i krematoriet ska flyttas. Att flytta hus är en sak, men att flytta kvarlevor väcker helt nya frågor.
– Det är klart att det kan vara lite känsligt. Det är inte något man gör varje dag, det ska vara särskilda skäl för att flytta en urna, och vi har gjort bedömningen att stadsflytten är särskilda skäl.