Extremår ger högre sydtopp

Kebnekaises sydtopp varierar i höjd under hela året. Men i år har den kalla sommaren och snörika vintern gjort att sydtoppen blivit 4,5 meter högre. ”Den är högre än vad den brukar vara så här års”, säger Ninis Rosqvist, föreståndare vid Tarfala forskningsstation.

KEBNEKAISE 20120317 Bild från norska försvaret som visar lördagens sökande efter det försvunna norska Herculesplanet med fem mans besättning som hittades på lördagsmorgonen vid Rabots glaciär vid Kebnekaise.
Foto: Norska försvaret/ Norwegian Armed Forces / Handout / kod 10500
**OBLIGATORISK BYLINE: Norwegian Armed Forces / **
**Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

KEBNEKAISE 20120317 Bild från norska försvaret som visar lördagens sökande efter det försvunna norska Herculesplanet med fem mans besättning som hittades på lördagsmorgonen vid Rabots glaciär vid Kebnekaise. Foto: Norska försvaret/ Norwegian Armed Forces / Handout / kod 10500 **OBLIGATORISK BYLINE: Norwegian Armed Forces / ** **Endast för redaktionell användning. Bilden kommer från en extern källa och distribueras i sin ursprungliga form som en service till våra abonnenter**

Foto: NORWEGIAN ARMED FORCES

Kiruna2015-07-23 21:04

I den senaste mätningen gjord av forskarna vid stationen har det visat sig att sydtoppen nu är 2 102 meter över havet, till skillnad från förra årets 2 097,5 meter vid samma tid. Då var nordtoppen på väg att bli Sveriges högsta punkt med 2 096,8 meter över havet.

– Det smälter långsamt däruppe, så sydtoppen kanske klarar sig i år. Men förra sommaren var det bara 70 centimeter i skillnad mellan de båda topparna, så det är svårt att ställa någon prognos om hur det slutar. Det är en månads snösmältning kvar, säger Ninis Rosqvist.

Den snörika vintern och kalla sommaren gör att alla glaciärer i området växer.

– När jag kom upp till midsommar var det mer snö än när jag åkte härifrån i april. Det är ett extremt år och det är tufft för de djur som lever här, växterna kommer senare än vanligt och säsongen blir kort. Men vi som gillar snö tycker om det här.

Sydtoppens höjningar och sänkningar varierar från år till år och forskarna har tittat femton år tillbaka i tiden för att ta fram ett medelvärde på förändringarna.

– Sydtoppen har smält en meter per år i medelvärde. Det är en tidsfråga innan sydtoppen blir lägre, men i år är ett udda år som sagt. Om en månad, den 24 augusti, mäter vi toppen igen.

0980-66991

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!