Experten varnar för extremt stor lavinfara

Lavinfaran är stor i fjällen just nu – och det kommer bli ännu värre. Det säger lavinexpert Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Risken för laviner i Abisko och Riksgränsen bedöms vara betydande, med en trea på en femgradig skala.

Risken för laviner i Abisko och Riksgränsen bedöms vara betydande, med en trea på en femgradig skala.

Foto: Privat

Kiruna2023-01-25 19:00

Per-Olov Wikberg konstaterar att lavinfaran ökar stort de kommande dagarna då det blir mycket dåligt väder i Lapplandsfjällen med stora mängder snö i kombination med hård vind.

– Det är den första stora snöstormen i det här området den här vintern. Tidigare har det varit mest sydostliga vindar och snö i Norrbottens inland, men inte i fjällen. Nu vänder det och det mer traditionella västvindsvädret kommer och det ser ut att bli rejält mycket snö längst i väster efter hela fjällkedjan och det kommer inte att vara så lockande att ge sig ut på olika aktiviteter på kalfjället, säger han.

Lavinprognosen för Abisko och Riksgränsen är i nuläget graderad till tre på en femgradig skala. En spontan lavin har observerats på Nuolja och den gick enligt bedömningen under måndagen.

– Vi har svag snö i botten på snötäcket på många platser i snökedjan som inte blivit testade riktigt förrän nu när det blir rejält med snö, och då blir det rejält mycket farligare än vad det varit hittills i vinter med en stor risk för stora laviner, säger Wikberg.

Fjällsäkerhetsråden började publicera de första lavinprognoserna för Kirunafjällen i förra veckan.

– Vi vet att det är lite folk ute så här i början på vintern och vi vill genom den här tjänsten ge friluftslivet ett bra beslutsstöd för sina aktiviteter i brant terräng. Exempelvis är risken stor att vägen mellan Abisko och Riksgränsen måste stängas av på grund av risken för laviner kommande dygn. Det är i så fall är det upp till Trafikverket att stänga av fjällvägarna.

Hur länge håller lavinfaran i sig?

– Det verkar hålla sig åtminstone veckan ut, till helgen verkar det stabilisera sig. Man ska titta efter var drevsnön har lagt sig och det anger vi också i lavinprognosen. Svag snö som är begravd under ett djupt snötäcke kan bestå under en väldigt lång tid innebär en stor risk. Man kommer att behöva vara försiktig i de riktningar som vi anger. Där läsidorna för stormen ligger för stormen kan det snabbt bli tjocka flak och kommer att kunna gå stora laviner. Därför ser vi också att det kommer bli värre. Men hur stor lavinfaran blir är i dagsläget svårt att säga, och vi vet inte nu när det inträffar men i området där det når upp till en fyra på en femgradig skala är det stor risk för enormt stora laviner som också utlöses spontant.

Fjällsäkerhetsrådet uppdaterar regelbundet det aktuella läget på Lavinprognoser.se.

Lavinolyckor i Norrbotten

3 april 2018: En man omkom efter att ha dragits med av en lavin som utlösts från Sielmatjåkka i Kebnekaiseområdet.

20 mars 2013: En skidåkare föll ner i en ravin i Sarek och omkom.

1 april 2006: En person omkom i en lavinolycka i samband med skoteråkning på Kärrketjårro mellan Abisko och Riksgränsen.

14 april 2004: En lavin utlöstes i samband med en klätterolycka på Tjäktjatjåkka i Kebnekaisemassivet och två personer omkom. 

26 januari 2003: En person omkom i en lavin i Vittjåkkfjällen, Arvidsjaur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!