I januari var det fullt pådrag i Kiruna när Sveriges ordförandeskap i EU drog i gång med EU-kommissionen på plats. Det är inte lika stort arrangemang nu. Det kommer inte vara någon Ursula von der Leyen på plats, men väl en Vasco Alves Cordeiro. Han är ordförande i europeiska regionkommittén och ledamot i Azorernas regionparlament.
Kirunas kommunalråd tycker det är roligt att få visa upp staden för de andra politikerna.
– Det är kul att träffa likasinnade från andra delar av Europa. Vi är stolta över att de kommer till Kiruna, att vi får visa allt som händer här, säger Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S).
Regionkommitttén är den som för kommuner och regioners talan i EU. EU-politiker, lokala ledare och förtroendevalda ska under 2–3 dagar i Kiruna diskutera möjligheter och utmaningar med klimatomställningen i glesbefolkade områden.
– Det här är företrädare från alla olika håll inom EU. Jag tror att de vet att det finns en spännvidd inom olika regioner, och att man i EU behöver utgå från lokala förutsättningar. Jag hoppas att en sådan diskussion kommer finnas, säger Arjeplogs kommunalråd Isak Utsi (S).
Arjeplogs kommunalråd är en av de föredragande under en debatt kring hållbar utveckling i Arktis. Det är första gången han är med på regionkommitténs sammanträde.
Med kraven på mer el till industrins omställning har markkonflikterna ökat, kan ni komma fram till någon lösning i sådana frågor?
– EU kan ju inte lösa allt. Men man ska anta en Kirunadeklaration och den kommer vara viktig, säger Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog
Varför?
– En viktig del är att politiken platsanpassas efter de behov som finns. Och utvecklingen av den politiken måste ske tillsammans med lokala myndigheter, urfolk, och den regionala nivån. Det ska vara en grundsten för de strukturer EU skapar, och utgöra utgångspunkt för EU-investeringar som görs i både omställning och samhällsutveckling.
EU har nyligen skärpt sin klimatpolitik och menar att minska sina utsläpp med 55 procent till 2030. Industrins omställning lyfts som en viktig del framåt. Det sjuttiotal politiker och ledare som träffas nu i Kiruna besöker LKAB, Esrange och Ishotellet. Civilminister Erik Slottner (KD) är på plats. Det officiella sammanträdet hålls under fredagen.
Kirunas kommunalråd ska hålla ett välkomstanförande och hoppas kunna samtala så mycket som möjligt med sina gelikar.
Hur ser du på att de här frågorna lyfts här i Kiruna?
– Det är bra att de lyfts här. Alla måste förstå att det här är ingen koloni varken för Sverige eller Europa. Här i norr producerar vi så pass mycket att vi kan försörja stora delar av Sverige. Vi behöver hjälp och stöd för att hänga med i det här miljardinvesteringsracet som pågår, kommunen klarar inte det själv med det skatteunderlag vi har i dag, säger Kirunas kommunalråd Mats Taaveniku (S).
Kommer ni lyfta de svåra konflikterna också, kring marken och den gröna omställningen?
– Det är ju inga konflikter än, men det kan bli det. Vi har många riksintressen här uppe. Dialog är enda sättet att komma framåt och lösa det här. Där behöver vi all hjälp och stöd vi kan få. Men framförallt är det kommunens ansvar att till exempel upprätta bättre relationer med samebyar och andra näringar som är beroende av naturen för dess inkomst, säger Mats Taaveniku (S).
Kommer ni lyfta det på mötet?
– Det finns med på vår agenda.