Ett steg framåt i tvisten om Luossavaara

Snöbolaget och Kiruna BK är oense om arrendet för fjolårssäsongen i Luossavaarabacken.I går möttes parterna för en muntlig överläggning i tingsrätten.

KIRUNA2011-11-22 06:00

Turerna kring ägande och drift av Luossavaarabacken var förra säsongens utdragna följetång. Turerna är tydligen inte slut ännu.

Nu kräver Snöbolaget Kiruna BK på 343 750 kronor för obetalda arrendeavgifter.

Bakgrunden är den här. För ett år sedan hade dåvarande ägaren Snöbolaget bestämt att sälja slalombacken på Luossavaara.

Fortsatte betala
I väntan på att en affär med Kiruna kommun skulle bli klar gick alpina klubben Kiruna BK in och arrenderade backen till en kostnad av 55 000 kronor i månaden.

I avtalet står också att det skulle tillkomma en kostnad på 330 000 kronor om kommunen inte köpte backen av Snöbolaget före den 31 december 2010.

Kiruna BK fortsatte att betala arrendet till och med 1 mars då Kiruna kommun blev ny ägare av backen.

Ny faktura
Enligt Monica Lind är det arrendet kraftigt subventionerat och långt från de verkliga driftskostnaderna. Hon säger att Snöbolaget också avstod från stora intäkter genom att inte hyra ut snökanonerna från backen.

- Det var därför som klausulen om summan på 330 000 skrevs in i avtalet. Man kan alltid diskutera om man hade kunnat ha gjort ett annorlunda upplägg, men vi var tydliga mot KBK över vad avtalet innebar, säger Monica Lind.

Till saken hör att Kiruna BK sponsrades av LKAB med samma summa som arrendet uppgick till.

LKAB har gjort tolkningen att man inte kan betala ett säsongsarvode till någon som inte har ägt anläggningen hela säsongen.

- De tolkar fakturan som en hyra för månader då kommunen har ägt backen, säger Kalle Sturk, ordförande i Kiruna BK.

I går kom parterna överens om att Snöbolaget ska skicka ut en ny faktura som är utformad på ett annat sätt. Därefter ska Kiruna BK prata med LKAB om gruvbolaget är berett att ta kostnaden.

- Vi har själva inte de här pengarna i dag och jag tror att det blir svårt att motivera ungdomar och föräldrar att jobba ihop pengarna, säger Ronny Hägg, kassör i KBK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om