Dagarna efter årsskiftet ska sexton elever från Malmfältens folkhögskola åka till Zanzibar för att praktisera på ett lärcenter för kvinnor. Resan är en del av deras utbildning i mänskliga rättigheter.
– Kursen handlar om att få kunskap om vad mänskliga rättigheter innebär i praktiken. Vi tar upp frågorna på både individnivå och på strukturell nivå. Vad det innebär lokalt här för oss här i Kiruna och upp till global nivå, säger Christine Brännvall, ansvarig lärare på utbildningen
Idag håller Jessica Sandqvist en föreläsning för klassen om hur man bygger och förstärker självkänsla hos barn. Hon är en av de 16 elever som just nu läser kursen Mänskliga rättigheter i globalt perspektiv. Varje elev förbereder en föreläsning som de sedan ska hålla för resten av klassen. Allt ingår i förberedelserna för nästa termin.
– Vi kommer jobba väldigt mycket med kvinnor och barns rättigheter när vi kommer ner till Zanzibar. Jag har själv jobbat med barn i åtta år innan jag började på den här utbildningen så då passade det bra att prata om någonting jag är bra på sedan tidigare, säger Jessica Sandqvist.
Utbildningen har ett gott rykte över hela landet som gör att enbart två av sexton elever kommer från Kiruna. Resten är en eklektisk mix av olika landsändar. Jessica Sandqvist kommer själv från Vittsjö i Skåne och har flyttat till Kiruna för att läsa kursen. Den första terminen på utbildningen går eleverna i Kiruna och andra terminen åker de till byn Makunduchi på Zanzibar.
– Jag tror att det kommer bli en kulturchock. Det är en sak att sitta här och läsa om någonting men för att få en riktig förståelse så måste man vara på plats och applicera det i verkligheten. Jag tror att alla vi som åker kommer läsa oss så fruktansvärt mycket som man inte kan förutse idag, säger Jessica Sandqvist.
Kursen på Malmfältens folkhögskola började som ett Sida-projekt där Kiruna kommun och Makunduchi wards parades ihop utifrån sina behov och förutsättningar. Men efter att projektet var slutfört så valde skolan att driva utbildningen vidare i egen regi. Och kursen har även gett synbara resultat i Kiruna. Förutom volontärarbetet genomför eleverna också ett slutprojekt. Den första årskullen som avslutade utbildningen startade Pamojafestivalen som sitt slutprojekt.
– Ambitionsnivån från början var att eleverna skulle hålla några föreläsningar om sina erfarenheter för skolbarn i Kiruna. Men det utvecklades tillslut till en tre dagar lång gratisfestival med konst, musik och föreläsningar som fortfarande lever kvar idag, säger Christine Brännvall