Det nya badhuset ska bli 10 300 kvadratmeter, det är dubbelt så stort som det gamla. Det nya badhuset ska innehålla en hopp och lekbassäng med trampoliner och en simbassäng med åtta banor.
– Sedan ska det finnas ett familjeland, ungefär som det gör i nuvarande badhus, men det här kommer att bli större, det blir för barn från noll år till 12-13, just för att hela familjen ska kunna bada tillsammans, säger Mats Dahlberg.
Det kommer också att finnas två multibassänger med höj och sänkbar botten och två vattenrutschbanor. Helt nytt blir restaurang och relax. Relaxavdelningen kommer att innehålla små pooler, kalla och varma och flera små bastur.
Något som tar mycket plats är teknikdelen. I det gamla badhuset upptar teknikdelen 15-20 procent av ytan, i det nya har det ökat till 40 procent på grund av nya regler.
– Badytan är inte så mycket större än simhallsbadet. Men det som är mycket större, som tar nästan ett helt våningsplan, det är tekniken. Vi kommer ha maximal återvinning på all energi, säger Mats Dahlberg, ordförande för styrgrupp nytt badhus samt vd Kirunabostäder.
En stor del av de utökade ytorna beror också på att tillgängligheten ska öka.
– Om du åker rullstol på kanten av bassängen på nuvarande bad, så tar du upp nästan hela ytan. Det är ju väldigt otrevligt om man är rullstolsbunden att åka så, det ska vara ordentliga avstånd på alla sidorna av en bassäng. Vi ska ha hissar och fullständig tillgänglighet på det här badet.
När startskottet för badhusbygget gick i september 2019 sa Mats Dahlberg under pressträffen att upphandlingen inte var klar men att kostnaden skulle landa på 300-400 miljoner kronor. Nu ligger kostnaden på 550 miljoner kronor.
– Nja, det sa jag nog inte tror jag. Det som konsulterna sa då, vid den tidpunkten, det var att det var 360 plus eller minus tio procent. Men efter det har det kommit nya krav på till exempel lufthantering. De är fastställda nu i maj.
Ersättningen från LKAB för det gamla badhuset är 204 miljoner kronor, det nya kostar 550 miljoner. Skillnaden bedöms rymmas inom den totala ersättningen för gruvstadspark 2 och 3.
– Det dyraste man kan bygga i en kommun, det är ett badhus. Det är det mest omdiskuterade i alla kommuner, och det är det mest använda i alla kommuner och det som ger mest intäkter.
Det nya badhuset ska stå färdigt i mitten av 2022 och ska drivas av kommunen.