Ett handslag för Kirunas nya rymdprojekt

Ett nytt rymdprojekt har startat i Kiruna. Målet är att etablera kommersiell rymdfart.

Jan Unga från Tillväxtverket och kommunalråd Kenneth Stålnacke (S) ser fram emot projektet som ska utveckla kommersiell rymdfart. FOTO: Alexander Linder

Jan Unga från Tillväxtverket och kommunalråd Kenneth Stålnacke (S) ser fram emot projektet som ska utveckla kommersiell rymdfart. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-10-14 06:00
I går presenterades projektet och Jan Unga från Tillväxtverket räckte över ett antal miljoner till Rymdrådet.
- Fantastiskt roligt att komma hit i det här ärendet. Tillväxtverket tror på projektet, sa Jan Unga som tidigare arbetat i Kiruna.
Även parterna i Rymdrådet finansierar det tvååriga projektet. Luftfartsverket, Icehotel, Längmanska företagarfonden, länsstyrelsen och landstinget satsar också pengar.
Totalt handlar det om 10,8 miljoner kronor.
Fler aktörer
Projektet går ut på att etablera kommersiell rymdfart.
En stor del av grunden har redan lagts. Ett samarbetsavtal har tidigare skrivits under med Virgin Galctic, en av världens främsta operatörer inom rymdturism.
Ett samarbete har också inletts med Spaceport America och i början av 2007 invigdes Spaceport Sweden i Kiruna. Går allt enligt planerna så skickas de första turisterna ut i rymden 2012 eller 2013.
Fast det finns mycket mer att göra.
- Resan vi påbörjat involverar så många andra områden. Rymdturismen är bara toppen på ett isberg, säger koordinator Tommy Lahti från Progressum.
Han menar att kommersiell rymdfart inte enbart är en fråga för Kiruna.
- För att vi ska lyckas måste vi också involvera aktörer från länet och Sverige. Vi är för få och små i Kiruna, säger Tommy Lahti.
Det handlar till exempel om att locka fler rymdoperatörer till Kiruna och involvera forskning och utbildning för att utveckla Spaceport Sweden.
Universitet i landet kan få en stor roll i det hela.
- Kan vi bidra med något vid utvecklandet av nya farkoster till exempel? säger Tommy Lahti.
Rymdsatsningen hoppas ge fler positiva effekter.
- Vi tror att det kan skapa många jobb i Kiruna, säger kommunalråd Kenneth Stålnacke, ordförande i rymdrådet.
Satsa på flygplatsen
"Etablera kommersiell rymdfart" är det första av tre större projekt.
Därefter följer projektet Space Campus Kiruna som är kopplat till forskning och utbildning. Det tredje projektet är Kiruna Space City som ska fokusera på att utveckla bilden av Kiruna som rymdstad.
Kiruna flygplats är i högsta grad kopplat till Spaceport Swedens planer.
Där är flygplatschefen Pekka Salomonsson en drivande kraft. Det ska göras satsningar på infrastrukturen och längre fram finns planer på investeringar i ett Spacecity intill flygplatsen för att klara av den framtida rymdverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om