Ett års fängelse för Sören Häggroth

Förre Folkets hus-föreståndaren i Kiruna, Sören Häggroth, döms till ett års fängelse för bland annat grovt bedrägeri.Han ska även betala ett skadestånd på närmare två miljoner kronor plus ränta.

Sören Häggroth, före detta föreståndare i Folkets hus i Kiruna, fick ett års fängelse.  FOTO: Hans Sternlund

Sören Häggroth, före detta föreståndare i Folkets hus i Kiruna, fick ett års fängelse. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-16 06:00
Statsåklagare Staffan Granefeldt hade yrkat på minst 1,5 års fängelse för Sören Häggroth, men Gällivare tingsrätt dömer Häggroth till ett års fängelse.
Enligt tingsrättens dom har Sören Häggroth under tiden den 26 februari 2003 till den 1 februari 2006 fått till sig själv utbetalat cirka 2,3 miljoner kronor på grund av 63 falska fakturor. Därför döms han för trolöshet mot huvudman, grovt brott.
"Sören Häggroth har genom att beordra de aktuella utbetalningarna missbrukat sin förtroendeställning och skadat Folkets hus-
föreningen" står det domen.
Grovt bedrägeri
Han döms vidare för försök till trolöshet mot huvudman, grovt brott. Han
ska under 2007 ha gett in två fakturor på drygt 460 000 kronor till Folkets hus med falskt innehåll.
"Fara har förelegat att detta belopp skulle ha tillgodogjorts honom" skriver tingsrätten.
Tingsrätten dömer slutligen Sören Häggroth för grovt bedrägeri för att ha använt två falska fakturor i ett underlag till en rekvisition av projektmedel hos länsstyrelsen i Norrbotten. Länsstyrelsen har på grund av detta felaktigt betalat ut cirka 111 000 kronor till Folkets hus.
Häggroth ska dessutom betala ett skadestånd till Folkets hus i Kiruna på drygt 1,9 miljoner kronor samt ränta, efter att han tillåtits att kvitta vissa belopp om sammanlagt 393 500 kronor.
"En tomhet"
Sören Häggroth anser inte
att han har haft något brottsligt uppsåt på någon av åtalspunkterna och han är förvånad över påföljden ett års fängelse.
- Domen är orättvis. Om jag ska överklaga ska jag fundera över och prata med min advokat om. Det här är inne på sitt fjärde år och någon gång måste det ta slut. Det måste också läggas i vågskålen innan jag tar beslut om en eventuell överklagan.
- Just nu känner jag en sorts tomhet. Men blir det fängelse så måste man leva med det, säger Sören Häggroth.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om