Ett navigeringssystem som är oberoende av USA, Ryssland eller Kina. Det är EU-projektet Galileos mål. I går invigdes en av de fem markstationer som ska kommunicera med satelliterna. Den är belägen på rymdbasen Esrange utanför Kiruna.
- Det är världens modernaste navigeringssystem och kommer att göra navigeringen i Europa träffsäkrare, säger Lars Persson.
Högre träffsäkerhet
Arbetet med Galileo har varit igång sedan 2005 och människor från olika delar av världen hade sökt sig till Esrange för att se den nya markstationen.
- Nu kan vi visa världen att Galileo blir verklighet, sa Renè Oosterlinch, en av direktörerna för Galileo, när bandet framför den enorma stationen klipptes av.
I dag navigerar vi via ett amerikanskt system och när Galileo tas i bruk ska träffsäkerheten öka från ungefär en meter till en decimeter.
Esranges placering, 200 kilometer norr om polcirkeln, var viktig för avgörandet var markstationen skulle hamna. Satelliternas bana runt jorden, från pol till pol, gör att kontakten mellan markstationen och satelliten kommer att kunna ske oftare och under längre stunder. Under ett dygn passerar satelliten Esranges upptagningsområde tolv gånger.
- Den här stationen är otroligt viktigt för Esrange och en av de viktigaste installationerna här, säger Lars Persson.
30 satelliter
Totalt kommer ett 30-tal satelliter att finnas i rymden inom ramen för Galileo. Hittills har två testsatelliter skjutits upp. Om fem år kommer navigeringssystemet att kunna tas i bruk, och användas av både yrkesmän och privatpersoner.
- För räddningstjänsten betyder det mycket att kunna navigera mer träffsäkert. Men det kan också handla om navigering i fjällen och vid jakt.
Galileo finansieras av EU och European space agency. Systemet beräknas vara helt färdigt år 2018.