Ballongen är 1,7 miljoner kubikmeter stor. Den ska under sin färd studera röntgenstrålar i atmosfären runt Nordpolen.
För att kunna göra det bär ballongen en högupplöst avbildare av röntgenstrålar som avbildar de energirika elektronmikroskurar som finns i atmosfären närmast polerna.
Det är den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa som äger ballongen och avbildaren. Den kallas Booms och det är en förkortning av Balloon Observation of Microburts Scale.
Man hoppas nu kunna ta de första högupplösta bilderna på röntgenstrålning från eletronmikroskurar.
– Att Nasa väljer att utföra en så viktig testflygning från Esrange är glädjande och visar att vårt täta samarbete som pågått i flera årtionden alltjämt fortsätter. Esrange är en unik tillgång för Sverige och för internationell forskning på allra högsta nivå, säger Lennart Poromaa, platschef Esrange i ett pressmeddelande.
Flygningen är ett test för att kvalificera ballongen för högre höjder än 45,7 kilometer.
Det är högre än Nasas tidigare stratosfäriska ballonger har flugit och på den höjden är man ovanför 99 procent av jordens atmosfär. Det är fördelaktigt för att studera strålning som annars blockeras av atmosfären.
– Att kunna flyga en sådan enorm ballong har stor betydelse för forskarvärlden. Vissa av instrumenten som flygs är så känsliga för störningar från atmosfären att om vi bara kan flyga aningen högre än vår typiska höjd på 36-40 kilometer, så kan det ge en hel del vetenskaplig belöning. Kunskaperna vi får av denna ballong kommer att tillåta NASA att fortsätta tänja på gränserna för vad vi tillhandahåller forskarvärlden, säger Andrew Hamilton, chef för Nasas ballongprogramkontor.
Booms som sagt den absolut största ballongen som hittills släppts från Esrange. När ballongen nått sin höjd är lufttrycket utanför ballongen så lågt att gasen inuti expanderar till sin fulla storlek. Då är dess volym cirka tre gånger större än till exempel Avicii arena ( f.d. Globen ).
Få platser i världen kan hantera släpp av ballonger i denna storlek. Esrange är en av dem.
– Vi har under försommaren och fram till nu släppt sju enorma ballonger och vi har haft både franska rymdorganisationen CNES och Nasa på plats på Esrange samtidigt. Det är helt unikt, säger Lennart Poromaa.