Teleskopet PoGO+ lyfte för en vecka sedan från rymdbasen Esrange med hjälp av en enorm ballong – dubbelt så stor som Globen. Ballongsläppet var resultatet av tre års förberedelser.
Läs mer: "Nu har jätteballongen släppts"
På måndagskvällen landade teleskopet, som vägen två ton, på sin slutdestination i Kanadas vildmark. Mark Pearce, projektledare och professor i fysik på KTH, säger att flygturen har gått bra.
– Absolut, över förväntan. Vi har samlat in en hel del data, säger han.
Det forskarna ville titta på var neutronstjärnan Krabban, som är speciell eftersom den har en diameter på "bara" 15 kilometer, men väger lika mycket som solen. Krabban ligger 6500 ljusår bort och skickar ut strålning, som forskarna vill analysera med hjälp av teleskopet PoGo+.
Under den gågna veckan har man kunnat göra sex-sju observationer av Krabban samt ett svart hål, berättar Mark Pearce. Det innebär att 100 GB data finns sparat på teleskopets hårddisk, som nu ska tillbaka till Esrange.
– Det finns folk från Esrange på plats i Kanada, så nu börjar de ta sig mot landningsplatsen. Men det är verkligen ute i ingenstans, så det kommer att ta två-tre dagar innan de kan börja bärga teleskopet, säger Mark Pearce.