Erlandsson öppnar för länskorten

Regeringen kommer inte att riva upp beslutet att låta utländska jägare jaga småvilt på statens mark ovan odlingsgränsen utan regleringar.Däremot öppnar jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) för att länsstyrelserna åter ska kunna börja sälja länskort.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) välkomnar fler skogsreservat i norr.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) välkomnar fler skogsreservat i norr.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

KIRUNA2008-11-15 06:00
Fjälljakten debatterades i riksdagen i går efter en interpellation ställd av Helén Petersson (s) i Umeå.
Hon anser att de nya reglerna som trädde i kraft våren 2007 kan rivas upp eftersom EU-kommissionen har slagit fast att försäljningen av jaktkort i Finland inte är att betrakta som en tjänst.
Därmed kan Finland behålla sina regler som ger förtur till finska jägare. Och Sverige skulle kunna gå tillbaka till det gamla regelsystemet med regleringar för utländska jägare.
"Inget nytt"
Eskil Erlandsson anser dock att EU-kommissionens utslag inte har tillfört någon ny information. Att försäljning av jaktkort inte betraktas som en tjänst har han känt till hela tiden.
- Men det svenska ärendet gällde begränsningar i möjligheten för företag att tillhandahålla jakttjänster med transporter, inkvartering, logi och mat åt i Sverige icke folkbokförda jägare. Då kunde de gällande reglerna anses utgöra ett handelshinder, säger han.
Helén Pettersson ansåg att Eskil Erlandsson mest sökte juridiska hinder.
- Vad beror det på? Ligger det något slags ideologisk grund i det här eller är prestigeförlusten så skrämmande att ministern och regeringen inte vill erkänna att de faktiskt gjorde en felbedömning inför beslutet 2007?
Öppning för länskorten
Eskil Erlandsson öppnade däremot för att återinföra länskorten, men det är något som respektive länsstyrelse i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland måste besluta om.
Krister Hammarbergh (m) från Luleå hoppades att länsstyrelsen i Norrbotten skulle få lite hjälp på traven att ta ett beslut i en viss riktning.
- Jag vet att ministern inte kan styra landshövdingen, men jag hoppas att vi är många som kan prata med honom, för det är fullt möjligt att införa länsjaktkort, och jag tycker att man ska göra det nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om