Enkelriktad kommunikation allt vanligare

Kommuner, regioner och andra organisationer väljer i allt högre grad att få ut sina budskap på andra sätt än via nyhetsmedia. Det menar professor Lars Nord vid Mittuniversitetet.

Kommunchef Peter Niemi länkar på sin privata Facebook till kommunens pressmeddelande och menar att den bilden bygger mer på fakta än vår publicering.

Kommunchef Peter Niemi länkar på sin privata Facebook till kommunens pressmeddelande och menar att den bilden bygger mer på fakta än vår publicering.

Foto:

Kiruna2018-07-05 05:00

Lars Nord, professor i politisk kommunikation, konstaterar att allt fler kommuner, regioner och landsting undviker de redaktionella filtren genom att kommunicera via pressmeddelanden, hemsidor och sociala medier. Ett effektivt sätt att ge den bild som man vill förmedla och samtidigt slippa undan kritiken om att man duckar och gömmer sig. Det är också långt ifrån säkert om de som tar del av informationen tycker att det är någon skillnad jämfört med att en oberoende redaktion skriver och berättar om det, menar han.

– Många får ju i dag sina nyheter vida Facebookflöden och söker sig inte alls till traditionella medier. Det här vet ju naturligtvis offentliga organisationer och företag om. Jag vet exempel på landsting och regioner i Sverige som har gjort egna tv-sändningar för att man inte var nöjd med nyhetsrapporteringen i de regionala tv-nyheterna. Det är ju ett tecken på samma sak, man har en chans att ge sin egen bild och man behöver inte ta kritiken för att man gömmer undan något eftersom man faktiskt publicerar sig på några plattformar.

Lars Nord menar att det naturligtvis blir en mer allsidig belysning av en händelse om företrädare för exempelvis en kommun svarar på frågor från journalister. Om det dessutom handlar om en revision eller granskning som i fallet med Kiruna kommun, ligger det också i sakens natur att vara öppen mot andra granskande institutioner i samhället, såsom medierna.

Finns det någon fara för demokratin när ingen företrädare för kommunen vill svara på frågor?

– Det finns ju ingen allmän regel som säger att en journalists artikel alltid är mer informationstät och bättre än en kommuns information. Men det ska man ha klart för sig, att när en kommun kommunicerar finns det alltid ett egenintresse att berätta om verkligheten på sitt sätt, ograverat. Det finns ett demokratiskt värde av att den verklighetsbilden möter en oberoende granskare som själv tar del av materialet och förmedlar det på ett självständigt sätt.

I samband med att de första artiklarna om revisionsrapporten publicerades skrev kommunchef Peter Niemi ett inlägg på sin privata Facebooksida där han länkade till kommunens pressmeddelande och hänvisade till att det gav en "mer nyanserad bild" än publiceringen som Norrbottens Media gjorde.

– De flesta myndigheter och kommuner har väl en policy för hur man kommunicerar i sociala medier som privatperson och tjänsteman och det kan vara en svår gränsdragning. Men när det blir polemik på det här sättet och man kommunicerar ut det på sin privata Facebook i egenskap av kommunchef, då blir det märkligt, tycker jag, säger Lars Nord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om