Torneälven rinner stilla förbi och kantas av gröna skogar. Just den här dagen är himlen gråmulen och det är sparsamt med plusgrader utomhus. Men det är midsommarveckan och grönskan har tagit sig på allvar efter en lång och kall vår. Platsen där vinterns ishotell, det 27:e i ordningen, har tronat är nu tom. Byggnaden har åter blivit ett med vattnet som strömmar förbi. Men intill står den nya året runt satsningen, ishotellet som aldrig smälter, eller Icehotel 365. Den nya satsningen öppnades i december.
– Vi satte säljrekord i december och vi har aldrig haft så mycket gäster som den här vintern. Och så kom maj och vi visste att maj blir inte så bra här. Trots att det var is på älven och det var kallare vår än någonsin, men det tar tid med marknadsföring, att bearbeta målgrupper. Men nu är det jättebra med folk, säger Yngve Bergqvist, grundare av Icehotel.
Från utsidan kan man inte ana vintern där inne. Men när dörrarna glider upp och vi tar några steg är det nästan som att kliva ut från garderoben in i Narnia. Här är allt is och snö och kylan är omedelbar. Rakt fram ligger isbaren med blankpolerad is till bardisk och släta isiga stolar. Endast ett stort fönster påminner om att sommaren finns kvar där ute. Och allt drivs av solenergi.
– När vi förklarar att det är midnattssolen som ger oss kylan i form av energi säger folk, oj, då förstår vi. Det tar tid att förstå. Och jag tror att det är ett av de mest unika projekten när det gäller solenergi som finns. Det finns inte många sådana projekt norr om Polcirkeln, säger Yngve Bergqvist.
På taket till byggnaden där isen från Torneälven förvaras över sommaren sitter 800 kvadratmeter solpanel. Där tillverkas ungefär 80 kilowatt per dag. Ishotellet förbrukar ungefär 40 kilowatt. Det är ingen skillnad mellan energin från solen på dagtid eller midnattssolen på natten.
– Vi ser att vi sparat säkert en halv miljon årligen, nästan, kanske 400 000, det beror på hur man ska värdera energipriset. Jag vet vad anläggningen har kostat så det är en payback som är ganska snabb, säger Yngve Bergqvist.
Satsningen på solenergi har kostat ungefär en miljon kronor.
– Det känns som att vi har hittat rätt med det här och att vi har fått fart på det här. Tittar man på turistanläggningar så brukar de säga att man måste hitta ett sätt att kunna ha en året runt lösning som är någorlunda stark även under ickesäsong. Vi strävar efter att få till det så här, säger Yngve Bergqvist.
Rösterna är dämpade mellan isväggarna på hotellet och rummen ser ut ungefär som i vinterns ishotell, bara det att dem är högre i tak och större. De största rummen har ett stort badrum med toalett, dusch och bastu. Här inne är det 22 grader varmt.
Ishotellets kylmaskiner kyls ner med vatten från älven, vattnet blir uppvärmt i processen och skickas sedan in i som golvvärme till badrummen och varmvatten till duschen.
– Det här är ett lyxigt resmål och en lyxig upplevelse, och då gör vi det ordentligt med stora rum och egen toalett, säger Yngve Bergqvist.
Att bo en natt på Icehotel 365 kan kosta allt från 2000-9000 kronor, beroende på efterfrågan.
Hela 72 procent av ishotellets gäster är utländska. 28 procent kommer från Sverige. Av dem är det endast två procent som kommer från Norrbotten.
Emelie Grosman och Thikla Zweckstetter är utbytesstudenter i Sverige. Tillsammans med en stor grupp är de på besök på ishotellet.
– Vi är på en resa genom Lappland, Vi har bott i Björkliden och på några andra ställen, säger Thikla Zweckstetter.
Det är första gången de besöker ishotellet.
– Det här är jättefint, det är konstigt att se så mycket is och snö, och så fina skulpturer, och att man kan bo här, säger Emelie Grosman.
Varför vill man gå in till snö och is när det är sommar där ute?– Det är lite speciellt att stå i ett rum som har minus fem grader när det hemma i Tyskland är ungefär 25-30 grader varmt just nu, det är lite kul, säger Emelie Grosman.
Ishotellet är fyllt av gäster som tittar på sovrummen eller beställer något att dricka i isbaren när Norrbottens Media går ut igen. Och om det kändes konstigt att gå från sommaren in till vintern så känns det nästan ännu underligare att göra det motsatta. Det lite småruggiga vädret med några få plusgrader och regnstänk utanför dörrarna känns plötsligt riktigt behagliga.