Renarna drar släden genom vinterlandskapet. Tallkvistarna hänger låga och tyngda av snö och runt omkring breder skogen ut sig. De enda ljuden som hörs är medarnas skrapande ljud mot snön och renarnas dova andetag. Vid destinationen väntar en sprakande brasa och varmt kaffe som kokas över elden. Natten spenderas i en kåta ute i Lapplands vildmark. Om de har riktigt tur så kröns natten av ett brinnande norrsken. Det här är bara en av många upplevelser som gör att turister från världens alla hörn reser till den lilla byn Jukkasjärvi utanför Kiruna.
Vintern 1996 tvingades Nils Torbjörn Nutti köpa in extra foder åt sina renar. Det naturliga betet räckte inte till. Några år tidigare hade ishotellet i Jukkasjärvi slagit upp portarna och ryktet hade börjat sprida sig över världen. En dag ringde grundaren Yngve Bergqvist och frågade om Nils Torbjörn Nutti kunde ta ut några av hotellets gäster på en slädtur.
– Jag behövde de extra pengarna till renfoder. Men vi såg på en gång att gästerna uppskattade upplevelsen och att vi kanske kunde göra någonting mer av den iden, säger Nils Torbjörn Nutti.
Tillsammans med sin sambo Carina Pingi byggde han upp ett företag där rennäringen och den samiska kulturen stod i centrum.
– Vi ville ge besökarna någonting utöver det vanliga. Vi har någonting unikt här och det ville vi dela med oss av, säger Nils Torbjörn Nutti.
14 år efter den första slädturen fick han kliva upp så scen i Portland i USA och ta emot "Indigenous Tourism and Biodiversity Website Award" för sitt arbete med hållbar turism.
Under åren har det blivit många priser och utmärkelser som placerat Jukkasjärvi på kartan över unika turistdestinationer.
– Jag känner mig alltid ärad när vi får ett pris. Det är ju ett bevis på att folk tycker om det vi gör. Men det pris jag kanske är mest stolt över kom från Svenska samernas riksförbund. Det är som ett erkännande från mitt eget folk att jag gör någonting bra. Att jag är en bra ambassadör för folket och kulturen på något sätt, säger han.
Efter intervjun går Nils Torbjörn Nutti ut i gärdet för att mata renarna. Han besöker fortfarande vistena och är aktiv i renskötseln. Men den mesta tiden går åt till att driva och utveckla företaget.
– Vi försöker hela tiden utveckla företaget, men konceptet kommer alltid vara detsamma. Det är renarna och den samiska kulturen som står i centrum.